- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Miał być wczoraj ogłoszony zwycięzca naszego pierwszego konkursu z papryczką w tle ale niestety provider miał problemy z serwerami i nasza stronka tak średnio działała więc nadrabiamy zaległości :) Wybraliśmy naszym zdaniem trzy najciekawsze przepisy i z nich Pani Kasia (manager restauracji Piri Piri) wyłoniła zwycięzcę, którym jest Kasia Z. ze swoim karaibskim kurczakiem kokosowym :)
Gratulujemy i skontaktujemy się mailowo w celu przekazania vouchera :)
A dla wszystkich tych, którzy chcieliby wypróbować zwycięskiego dania przedstawiamy przepis :)
KARAIBSKI KURCZAK KOKOSOWY
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
½ czerwonej papryki,
½ zielonej papryki,
½ cebuli,
1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego,
1 łyżka oleju,
szczypta płatków chili,
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na dużym ogniu z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka.
Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili :)