- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kolejne danie robione razem z Łukaszem to nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą :) Proste, smaczne i do tego pokazujące, że nie tylko filety warto wykorzystywać w naszych kulinarnych poczynaniach :)
Składniki:
– 2 nóżki z kurczaka
– 70 g ryżu
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki śmietany
– 1 łyżka przyprawy do kurczaka
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 3 ząbki czosnku
– 2 kostki brykietowe mrożonego szpinaku
– 2 polędwiczki z kurczaka
– 1 cebula
– 50 g masła + 2 łyżki
– 90ml sosu tao tao
– 100 g ciecierzycy
– sól, pieprz
– 1/2 papryczki chili
– kilka gałązek natki pietruszki
Porcja dla 2 osób
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę. Ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy.
Do nóżek robimy marynatę – 2 łyżki oleju, 2 łyżki śmietany, przyprawę do kurczaka, majeranek, paprykę i 2 ząbki czosnku łączymy ze sobą. Z nóżek wyciągamy kości i nóżki wkładamy do marynaty na ok. godzinę a najlepiej na całą noc.
Na rozgrzany olej (2 łyżki) wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w piórka i smażymy przez chwilę. Potem dorzucamy szpinak i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Zamarynowane nóżki rozkładamy i smarujemy szpinakiem. Na szpinak układamy polędwiczkę i zawijamy roladkę którą wkładamy w siateczkę. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy 90 minut.
W między czasie gotujemy ryż.
Pod koniec pieczenia nóżek zajmujemy się ciecierzycą i sosem orientalnym. Na patelni rozpuszczamy masło (2 łyżki), dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone chili, kilka gałązek natki pietruszki no i na koniec naszą ugotowaną ciecierzycę i przez chwilę ogrzewamy na patelni.
Teraz robimy sos orientalny. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy sos tao tao. Do tego dodajemy śmietanę i chwilkę gotujemy.
Teraz nakładamy danie. Z ryżu robimy miseczki i na nie nakładamy naszą roladkę wyciągniętą z siateczki, przeciętą na pół i polewamy sosem orientalnym. Obok koszyczka kładziemy naszą ciecierzycę i posypujemy pietruszkową pierzynką (przepis już na nią podawaliśmy tu, ale pierzynkę możemy pominąć. Danie można ozdobić np. jabłkiem.
Smacznego :)
Trzeba spróbować, zrobię w niedziele na obiad. Na waszej stronie są zawsze bardzo ładne zdjęcia, przez co wszystko wygląda jeszcze bardziej apetycznie ;)
Warto spróbować bo są naprawdę pyszne :)
A co do zdjęć to… dziękujemy :)