Dzisiaj zapraszamy Was na murzynka :) Dodatkowo chcielibyśmy się pochwalić, że nasz przepis można było znaleźć w sobotnim dodatku Gazety Krakowskiej :)
Ciasto:
– 1 jajko
– 200 g cukru
– ½ kostki masła
– 160 g mąki pszennej
– 90 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka dowolnego dżemu
– 1 łyżka kakao
– 1/2 łyżki sody
– 200 g mleka
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Polewa
– 5 łyżek cukru pudru
– 1 jajko
– 3 łyżki kakao
– ½ kostki masła
– płatki migdałowe
W pierwszej kolejności roztapiamy masło w garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodaję dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. Przygotowanie polewy zaczynamy od dokładnego wymieszania jajka z cukrem pudrem. Potem dodajemy kakao i dalej mieszamy. W między czasie w osobnym garnku rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło stopniowo wlewamy do masy i mieszamy do momentu jak masa zgęstnieje i wylewamy na ciasto i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Gratulacje :)
Murzynek wyglada mniamniusnie :)
Dzięki :) Nasz ulubiony :)