- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Ostatnio razem z Oleje Świata przygotowaliśmy gulasz wieprzowy z dynią. Dzisiaj coś na słodko z wykorzystaniem drugiego produktu tej firmy tzn. oleju z orzechów laskowych, który użyliśmy w naszych muffinkach z orzechami laskowymi i czekoladowym kremem :) Olej ten powstaje z wysokiej jakości orzechów laskowych i charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz subtelnym orzechowym aromatem. Dodatkowo mamy wrażenie, że jeszcze można wyczuć delikatną nutkę kawy w zapachu co niewątpliwie podnosi przyjemność z degustacji tej słodkości :)
Olej z orzechów laskowych charakteryzuje się żółtozłotym kolorem. Jest idealnym składnikiem słodkości takich jak ciasta, lody czy desery. Oprócz tego również dobrze sprawdzi się jako dressing. Olej z orzechów laskowych dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym dominuje w nim kwas oleinowy (omega-9), którego w oleju jest minimum 65%. Kwas oleinowy ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, szczególnie „złego” cholesterolu (LDL), dzięki czemu wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i krążenie więc nie da się ukryć, że ma znakomite właściwości zdrowotne.
Składniki:
Ciasto na babeczki:
– 200g mąki pszennej tortowej
– 100g musu z jabłek
– 70g drobnego cukru trzcinowego
– 50g mielonych orzechów laskowych
– 40g oleju laskowego Oleje Świata
– 100ml wody
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli
Krem:
– 240g śmietanki 30%
– 200g czekolady mlecznej
– 10g posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy
Posypka:
– 20g posiekanych orzechów laskowych
Składniki na 12 sztuk muffinek.
Zaczynamy od suchych składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i mielone orzechy laskowe. Wszystko mieszamy, a następnie do suchych składników dodajemy wodę, mus z jabłek oraz olej z orzechów laskowy Oleje Świata. Całość razem mieszamy i przekładamy do papilotek gdzieś do 2/3 wysokości. Następnie wypełnione papilotki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut (do suchego patyczka).
Kiedy nasze babeczki rosną w piekarniku, zabieramy się za nasz krem. Do rondelka przelewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z gazu. Wsypujemy posiekaną czekoladę oraz skórkę kandyzowaną i mieszamy do otrzymania lśniącego gładkiego kremu :) Wstawiamy do lodówki i zostawiamy aż zastygnie.
Kiedy muffinki się upieką i ostygną, rękawem cukierniczym dekorujemy nasze babeczki kremem i obsypujemy posiekanymi orzechami laskowymi :)
Smacznego :)