Dzisiaj kolejna wersja muffinek o dość orzeźwiającym smaku czyli muffinki limonkowe :)
Ciasto: – 215g mąki pszennej tortowej – 125g cukru brązowego – 80g jogurtu naturalnego – 1/3 szklanki oleju roślinnego – 10g kandyzowanej skórki z limonki – 1 limonka – 1/2 łyżeczki sody – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki soli – 1/3 szklanki wody |
Śmietana na wierzch: – 400g śmietanki 30% UHT – 100g cukru pudru – 1 limonka – 2 łyżeczki żelatyny – skórka kandyzowana z limonki do dekoracji |
Powyższe składniki są na 12 sztuk.
Ciasto na babeczki.
Zaczynamy od starcia skórki z limonki (pamiętajcie aby wcześniej solidnie ją umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do pustego pojemnika przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy pozostałe składniki tj. olej, jogurt, wodę, skórkę kandyzowaną oraz wcześniej wyciśnięty sok z limonki i startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości).
Papilotki z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy babeczki do wystudzenia i bierzemy się za śmietanę.
Najpierw ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Następnie do szklanki (kubka) wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wyciśniętym sokiem aby napęczniała. Kiedy to nastąpi to zalewamy żelatynę gorącą wodą gdzieś do 1/3 wysokości szklanki i mieszamy aby się żelatyna rozpuściła. Zostawiamy do wystudzenia.
Kiedy żelatyna wystygnie (ale będzie nadal płynna) bierzemy się za ubicie śmietany. Po ubiciu dodajemy rozpuszczoną żelatynę, startą skórkę z limonki i wszystko mieszamy. Wkładamy do lodówki i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie przekładamy śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wystudzone babeczki a na końcu dekorujemy skórką kandyzowaną :)
Witam bardzo fajnie wyszły ci te muffinki. Ja osobicie bardzo je uwielbiam i robię je, kiedy tylko mam, na to czas. Poza tym ten twój przepis jest naprawdę fantastyczny. Muszę jak najszybciej wypróbowac twój przepis bo jako tak ochota mnie naszła pozdrawiam.
Musza byc pyszne! :)