Muffinki cynamonowe z orzechami

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Uwielbiamy słoneczną jesienną aurę i smaki tej pory roku dlatego też przygotowaliśmy dla Was kolejne muffinki :) Tym razem to pachnąca cynamonowa wersja z orzechami włoskimi :)

Muffinki cynamonowe

Składniki:
– 240g mąki pszennej
– 140g drobnego cukru do wypieków
– 10g mielonego cynamonu
– 70g łuskanych orzechów włoskich
– 90g jogurtu naturalnego
– 10g cukru z prawdziwą wanilią
– 1/3 szklanki oleju
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich

DSC_9617

Żeby gotowa masa nie czekała aż obierzemy orzechy to od nich zaczniemy. Obieramy a następnie siekamy 70 gram orzechów (waga po obraniu z łupinek). Następnie do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę i wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy jogurt, wodę, olej i orzechy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – ok. 2/3 wysokości papilotek. Gotową masę w papilotkach posypujemy mielonymi orzechami włoskimi.

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy nasze muffinki przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika (wcześniej dobrze sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffinki są już gotowe) i zostawiamy do wystudzenia :)

Idealne do dobrej kawki ;) Smacznego :)

DSC_9622

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *