- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kto nie ma jeszcze dość naszych muffinek wzorowanych na alkoholach to zapraszamy na kolejne :) Tym razem mamy propozycję zawierającą likier curacao czyli Banana Blue :)
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru
– 1/3 szklanki jogurtu bananowego
– 1/3 szklanki oleju
– 1 banan
– 1/2 szklanki wody mineralnej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody Prymat
– 1/2 łyżeczki soli
Masa:
– 200g serka mascarpone
– skórka starta z 1 pomarańczy
– 50ml likieru curacao
– 200g śmietanki 30%
– kilka kandyzowanych wiśni
Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy olej, jogurt, wodę mineralną i pokrojony w kostkę banan. Mieszamy i gotową masą wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 25minut. Krem: ubijamy śmietankę, dodajemy serek, likier i startą skórkę. Wszystko miksujemy i wstawiamy na pół godz. do lodówki. Kiedy muffinki się upieką i wystygną nakładamy krem i dekorujemy wisienką :)
Smacznego :)
urocze :)
Świetny pomysł i jaki ładny kolor wyszedł:)
Cudne!!
Staszku swietne!
Kolor wyszedł jak z bajki. Ja ostatnio stwierdziłam, że do muffinek jakos talentu mi brakuje.
Pozdrawiam z Londynu.
Dzięki Aniu ;)
Muffinki obok makaroników i tart to nasz mały bzik :)