Makaroniki z kremem czekoladowym i suszoną śliwką

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

No nie – jak nie muffinki to makaroniki :) No cóż – to jest po prostu taka nasza słabość :)  Ta opcja jest nieco inna ponieważ stwierdziliśmy, że wykorzystamy jeden z naszych ulubionych produktów lokalnych tj. suszoną śliwkę sechlońską :)

DSC_7091x900

Składniki na makaroniki:
– 140 g białka
– 180 g cukru
– 160 g cukru pudru
– 160 g płatków migdałowych
– barwnik

Składniki na krem:
– 50 ml śmietany kremówki 30%
– 100g czekolady mlecznej
– 40g czekolady deserowej
– 25g suszonej śliwki sechlońskiej (produkt lokalny)

Zaczynamy od naszych łupinek makaroników czyli  najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz  płatki migdałowe i miksujemy na mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy, że są już ubite dodajemy połowę cukru (90g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz dodajemy resztę cukru i miksujemy jeszcze 5 minut. Do ubitych białek wsypujemy naszą mieszankę migdałów z cukrem pudrem oraz barwnik i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki).

DSC_7094x900

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na papierze lub jak my można użyć maty do makaroników. Wyciśnięte makaroniki uderzamy o podłogę i pozostawiamy do wyschnięcia ok. 30-40 minut. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 145 z termoobiegiem i pieczemy 12-13 minut.

Jak makaroniki nam się pieką to robimy krem. Najpierw wlewamy do rondelka śmietanę i stawiamy na gazie aż do momentu gdzie prawie zacznie się gotować. Zdejmujemy z gazu i wrzucamy czekoladę oraz drobno posiekane śliwki. Mieszamy aż rozpuści się czekolada i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy masa stężeje przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na środek jednej z połówek makaronika i przykrywamy drugą :)

Można pałaszować od razu lub włożyć do lodówki i dokończyć jedzenie na drugi dzień :) Z niniejszych składników można zrobić ok. 35 makaroników z lekką nutką wędzonego smaku :)

Smacznego :)

DSC_7100x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



12 thoughts on “Makaroniki z kremem czekoladowym i suszoną śliwką”

    1. Właśnie też się zastanawialiśmy jak to wyjdzie (kombinując równiez z ilością poszczególnych rodzajów czekolady) ale przyznam, że słodycz i wędzony aromat śliwki daje naprawdę fajne połączenie :)

  1. Przepis wyglada na bardzo prosty, ale z doswiadczenia wiem, że tak nie jest ;)) Mimo wszystko chetnie go wypróbuje!! Pozdrawiam!

    1. Przepis jest bardzo prosty i mi zawsze wychodzi w przeciwieństwie do innych już testowanych :) Najważniejsze to żeby robić makaroniki w suchym miejscu – z dala od zlewu – najlepiej sobie darować czas kiedy za oknem leje bo niestety wilgoć jest tym czego makaroniki bardzo nie lubią w trakcie przygotowania :)

Skomentuj Konczi i Szpileczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *