- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Leczo na pewno każdy lubi i robi je na różne sposoby. U nas tym razem leczo w wersji postnej, bez mięsa i bez tłuszczu ale bardzo smaczne :) Zapraszamy :)
Składniki na leczo:
– 2 cukinie ( ok. 520g)
– 2 duże pomidory (ok. 630g)
– 1 papryka zielona
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula czerwona
– natka pietruszki
– 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
– szczypta chili
– sól morska
– pieprz kolorowy
– woda
Składniki na 3 porcje.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w suchym garnku żeby lekko się zrumieniła. Dolewamy troszkę wody i mieszamy. Cukinię kroimy w ćwiartki wrzucamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii. Całość przyprawiamy, dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki. Papryki myjemy, wyjmujemy środki i tniemy na grubsze paski. Całość mieszamy i dusimy aż warzywa będą miękkie.
Smacznego :)
Uwielbiam leczo ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam!
My też bardzo lubimy leczo – to jest w wersji dietetycznej ale równie smaczne :)