Jesień jest idealną porą na dania z dyni i to nie tylko na wytrawnie ale i na słodko :) Dzisiaj proponujemy Wam pyszne danie jednogarnkowe – kurczaka z ryżem, dynią i fasolkami :) Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie :)
Składniki:
– 1 filet z kurczaka 250 g
– 100 g ryżu pełnoziarnistego
– 350 g dyni hokkaido
– 150 g zielonej fasolki szparagowej
– 200 g czerwonej fasoli
– 1 por
– 2 gałązki natki pietruszki
– 1 łyżka masła
– 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
– sól
– pieprz
– woda
Składniki na 2-3 porcje.
W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Kurczaka kroimy w paseczki, dodajemy do pora, przyprawiamy i dusimy ok. 5 minut. Ryż płuczemy i dodajemy do kurczaka, wlewamy troszkę wody, aby nam się nie przypaliło. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do całości. Jak wszystko będzie miękkie dodajemy czerwoną fasolę i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)