- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Zapraszamy na przepis z książki “Umiarkowana dieta paleo czyli jak jeść zdrowo i nie zwariować” – pyszny, soczysty kurczak z delikatnym “ryżem” z kalafiora.
Składniki:
– 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
– 1/2 główki kalafiora
– 3 łyżki mleczka kokosowego
– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżeczki skórki startej z limonki
– 2 łyżeczki soli morskiej
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżeczki granulowanego czosnku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
– olej kokosowy do smażenia
Dodatkowo sól i pieprz do przyprawienia kalafiora.
Składniki dla 2 osób.
W jednej miseczce łączymy mleczko kokosowe razem z sokiem z limonki. W drugiej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy wraz ze skórką z limonki. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka opłukujemy, osączamy z wody ręcznikiem papierowym, moczymy w mleczku z sokiem, a potem obtaczamy dokładnie z każdej strony w mieszance przypraw. Kurczaka smażymy na średnim ogniu z obu stron przez kilka minut aż będzie gotowy.
Świetnym dodatkiem do ostrego kurczaka jest “ryż z kalafiora”. Różyczki kalafiora miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym do momentu uzyskania konsystencji ryżu. Następnie gotujemy go na parze do zmięknięcia, odsączamy i doprawiamy. My gotowaliśmy kalafiora w parowarze przez 10 minut i doprawiliśmy go przed rozpoczęciem gotowania aby od razu przeszedł przyprawami. Jest sypki, a zarazem soczysty co stanowi idealną alternatywę dla białego ryżu czy np. komosy ryżowej.
Na talerzu układamy ugotowany „ryż” z kalafiora i na nim pokrojone kawałki kurczaka.
Smacznego :)
Ryż z kalafiora? Ostatnio spotkałam się nawet z przepisem na spód do pizzy własnie z kalafiorem. Widzę, że klasyczny kalafior z bułka tarta zaczyna odchodzic do lamusa ;)
Klasycznego kalafiora bardzo lubimy ale czasem warto spróbować czegoś nowego :) O spodzie do pizzy też czytaliśmy ale jeszcze nie próbowaliśmy :)