- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy Was na trzeci i ostatni konkurs z książkami Beaty Anny Dąbrowskiej. W trzecim konkursie do wygrania jest książka „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – przepisy na wychodzenie” :)
Zasady konkursu:
1. Tematem konkursu będzie „pomidor”. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać na maila 1 przepis i 1 zdjęcie na dowolne danie z pomidorem – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 29 sierpnia 2018 r. do północy.
3. Do 02 września 2018 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
4. Wygraną jest 1 książka Beaty Anny Dąbrowskiej „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej – przepisy na wychodzenie”.
5. Prosimy przesyłać wyłącznie po jednej propozycji :)
6. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
7. Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Ważne !!!
Bardzo prosimy aby każdy mail zawierał zgody (przepisy wysłane bez zgód nie będą mogły zostać opublikowane a tym samym brać udziału w konkursie).
1. Wyrażam zgodę na opublikowanie przepisu wraz ze zdjęciem i podaniem imienia autora przepisu na stronie „Kuchenne Wariacje” celem wzięcia udziału w konkursie.
2. Wyrażam zgodę na otrzymanie drogą elektroniczną, na podany adres e-mail, informacji o ewentualnej wygranej w konkursie
3. Wyrażam zgodę na wysłanie (w przypadku wygranej) na podany adres domowy nagrody w konkursie.
Przepisy konkursowe:
1. Magdalena W – zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
– 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
– 1x marchewka,
– 1x korzeń pietruszki,
– natka pietruszki,
– pomidory 3-4 szt.
– 1x cebula,
– oregano, bazylia, sól, pieprz.
Wszystkie składniki podsmażamy na patelni, doprawiamy do smaku.
Brokuł gotujemy z dodatkiem soli. Po przestygnięciu, brokuł blendujemy z dodatkiem jajka i serka – doprawiamy do smaku. Masę brokułową wylewamy na spód naczynia żaroodpornego . Na masę brokułową nakładamy sos pomidorowy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Dekorujemy natką pietruszki.
3. Sandra J – Chili sin carne
Składniki:
-2 torebki ulubionego ryżu
-1 puszka białej fasoli
-1 puszka czerwonej fasoli
-1 puszka pomidorów
-koncentrat pomidorowy do smaku
-1 czerwona papryka
-1 fenkuł
-kilka łodyg selera naciowego
-1 papryczka chili
-1 marchewka
-200 g pieczarek
-3 ząbki czosnku
-przyprawy: sól, pieprz, kmin, cayenne, papryka ostra, papryka wędzona,
imbir, rozgniecione nasiona kolendry
-zielona pietruszka do przystrojenia
-olej do smażenia
-kilka kropel tabasco i odrobina gorzkiej czekolady (można pominąć)
Paprykę, łodygi fenkułu, seler, chilli, marchewkę i pieczarki miksujemy (niezbyt drobno, tak aby były wyczuwalne kawałki) i smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i przecier pomidorowy. Dusimy wszystko 5 minut i dodajemy obie puszki fasoli oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 25-30 minut, tak aby wszystko przeszło smakiem. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i posypujemy pietruszką. Można na wierzch dodać kilka kropelek tabasco oraz odrobinę startej gorzkiej czekolady, co super podkreśli smak :) Smacznego!
4. Lidia Z – danie z użyciem pomidora
Poniżej bardzo prosty przepis.
Szparagi zostały pokrojone i zawinięte w szynkę szwardzwaldzką. Do tego warzywa – marchewka, cukinia, bazylia. Osobno upieczone ziemniaki w słodkiej papryce. Na talerzu podane z pomidorem w oliwie z oliwek z sosem jogurtowo – pomidorowym.
5. Jowita I – tosty z domowym keczupem z chili, malinami i cynamonem
Składniki na domowy keczup
1 kg pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oliwy
sól i pieprz
1/2 szklanki malin
1/3 łyżeczki cynamonu
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry. Usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ rozdrobnić nożem na mniejsze kawałki. Rozdrobnione pomidory dać do garnka i zagotować. W międzyczasie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę chili (bez pestek). Następnie dodać musztardę, ocet winny, cukier i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować razem przez 10 minut, po czym zblendować. Gotować dalej przez około 40 minut dodając przetarte przez sito maliny i cynamon. Ketchup będzie gotowy gdy odpowiednio zgęstnieje. Można go od razu spożywać, trzymać w lodówce przez kilka dni lub za pasteryzować.
Tosty:
dowolne pieczywo + dowolne dodatki. Zapiekamy z keczupem lub polewamy nim tosty.
Rozwiązanie konkursu :)
Dziękujemy uczestnikom konkursu za przesłane smakowite przepisy :) Książka wędruje do …… Sandry J :)
Gratulujemy wygranej i prosimy o przesłanie danych adresowych na maila :)
hmm, temat Pomidor, a danie konkursowe z kalafiora…
to w koncu pomidor, czy kalafior?
W tym konkursie jest pomidor, w poprzednim był kalafior ;)