- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Jeżeli macie ochotę na świąteczny prezent to mamy dzisiaj kolejny konkurs książkowy, w którym do wygrania jest najnowsza propozycja Doroty Świątkowskiej “Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy”, o której pisaliśmy tutaj.
No więc co trzeba zrobić aby mieć szansę na wspomnianą lekturkę?
1. Jak zwykle przesyłacie nam jeden przepis z jednym zdjęciem – nie linki do przepisów! Tematem jest świąteczny słodki wypiek :) Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 11 grudnia 2016 r. do północy.
4. Do 14 grudnia 2016 r. w niniejszym wpisie poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest książka “Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy” Doroty Świątkowskiej.
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami – tylko żeby to były zdjęcia przesłanej potrawy bo już się nam zdarzyło, że przepis nijak nie pasuje do tego co na zdjęciu i choć zdjęcie byłoby fajne to z góry nie bierzemy takich przepisów pod uwagę ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski.
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
01. Sernik waniliowy z solonym karmelem – anonim
Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem.
Ciasto:
270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe
30 g mielonych migdałów
85 g roztopionego masła
Masa serowa:
700 g sera twarogowego z wiaderka,może być
kremowy President
150 g cukru
4 jajka
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa śmietankowa:
300 g zimnej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Sos karmelowy:
125 ml śmietany 30 %
0,5 szklanki cukru trzcinowego
30 g masła
Dodatkowo:
sól morska w płatkach
Kruchy spód:
Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami.
Masło roztopić i połączyć z ciastkami,dokładnie wymieszać .Masa może być odrobinę sypka,jeśli dodacie więcej masła masa po upieczeniu stanie się za tłusta.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia,oddzielnie dno i oddzielnie boki ,aby papier idealnie przylegał do boków formy .Teraz wyklejamy masą herbatnikową blaszkę.Zaczynamy od dna ,potem delikatnie boki. Blaszkę wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Ser ucieramy z cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy.
Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy.
Sos karmelowy:
W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia,sos jeszcze zgęstnieje .
Bita śmietana:
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
Sernik upieczony ,he,he i schłodzony wyjąć z lodówki i pokryć wierzch ubitą śmietaną.Polać karmelem i posypać solą morską ,delikatnie.
Jeśli całego nie wykorzystamy od razu ,lepiej karmel i sól podać oddzielnie i polewać bezpośrednio przed podaniem.Ciasto przechowujemy w lodówce.
02. Domniemamy że to jakiś tort makowy choć w przepisie mowa o orzechowych blatach – Łucja S.
Przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu lat i pieczemy go zazwyczaj na święta, lub noc sylwestrową.
- 200 g mielonego maku
- 200 g cukru
- 6 jaj
- 2 i 1/2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego
- 3/4 szklanki wody z cukrem waniliowym do nasączenia blatów.
- 750 ml mleka 3,2 %
- 250 ml śmietanki 30%
- 400 g gęstej śmietany 18%
- 5 jaj
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
03.PIERNICZKI DLA NIECIERPLIWYCH – Anula W.
04. Sernik w czekoladzie – Justyna
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g połamanej gorzkiej czekolady ( użyłam ciemnej )
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( można zastąpić proszkiem do pieczenia )
- 3 jaja
Białka oddzielamy od żółtek.
Do rondelka przekładamy masło, cukier, mleko, czekoladę i kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i żółtka. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy.
Składniki na masę serową :
- 750 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie 500 g kremowego quark-u i 250 g mascarpone )
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g miękkiego masła
- skórka otarta z jednej większej pomarańczy
Białka oddzielamy od żółtek.
Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę.
Następnie wszystkie wcześniej oddzielone białka miksujemy razem na sztywną pianę. Dzielimy na pół i jedną połowę dodajemy do masy czekoladowej a drugą do masy serowej. Białka należy delikatnie, za pomocą łyżki lub łopatki wmieszać w każdą z mas.
Formę o wymiarach ok 25×30 cm ( u mnie 25×25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę ciasta czekoladowego. Na nim za pomocą łyżki nakładamy kleksy masy serowej. Następnie przykrywamy je ciastem czekoladowym a na nie ponownie wykładamy kolejną partię kleksów masy serowej. I tak postępujemy do wyczerpania składników.
Ciasto pieczemy w temp. 175°C prze 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku.
05. Piernik z kremem czekoladowym i musem mandarynkowym – anonim
Składniki:
06. Ciasto z krainy lodu – Kasia S.
07. Piernik z masą śliwkowo-marcepanową i powidłami – Dominika S.
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
120 g masła
2,5 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka kefiru
szczypta soli
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, wystudzić. Miód podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji, wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, sól, przyprawę do piernika – przesiać, odstawić. Do wysokiej miski wbić jajka w całości, dodać cukier, zmiksować do uzyskania puszystej piany. Stopniowo wlewać miód, nadal ubijając. Następnie łyżka po łyżce dodawać masło, cały czas ubijając. Do mieszanki dodać kefir, oraz stopniowo dodawać suche składniki mieszając rózgą kuchenną.
Masę piernikową przelać do formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
Masa śliwkowo – marcepanowa:
300 g śliwek kalifornijskich
200 ml soku jabłkowego
200 g masy marcepanowej (u mnie z Lidla)
100 g cukru pudru
Śliwki kalifornijskie namoczyć w soku jabłkowym przez dobę. Zmiksować blenderem. Dodać cukier i połamaną masę marcepanową. Zmiksować na gładką masę.
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
śliwki kalifornijskie do dekoracji
Polewa:
150 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
W garnuszku podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wyłączyć ogień. Dodać pokruszone czekolady i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy.
Wykonanie
Oba blaty piernika posmarować w miejscu przecięcia warstwą powideł (w celu nasączenia piernika). Spodni blat piernika, na powidłach, posmarować masę śliwkową. Przykryć drugim blatem stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu. Wierzch piernika posmarować ½ polewy. Śliwki kalifornijskie maczamy w pozostawionej części czekolady i układamy na cieście. Przechowujemy w lodówce.
08. Babeczki piernikowe z dodatkiem konfitury jagodowej – Julia S.
Składniki suche:
400 g mąki pszennej
250 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej*
*Przyprawa korzenna:
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
garść goździków
4 gwiazdki anyżu
kilka kulek ziela angielskiego
Cynamon, imbir, goździki, anyż oraz ziele angielskie umieszczamy w naczyniu i przy pomocy blendera mielimy na drobny piasek. Resztę przyprawy, której nie wykorzystamy do muffinek wkładamy do słoiczka i szczelnie go zamykamy. Będzie można ją wykorzystać do późniejszych wypieków.
Składniki mokre:
1 jajko
100 ml oliwy z oliwek
250 ml mleka
Dodatkowo:
konfitura jagodowa
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw.
W drugiej misce za pomocą trzepaczki do jaj mieszamy jajo, oliwę z oliwek oraz mleko.
Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do babeczek wykładamy papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę konfitury jagodowej i jeszcze raz łyżkę ciasta. Babeczki pieczemy przez 20/25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu możemy ozdobić je masą cukrową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
09. Karpatka czekoladowa – Magdalena W.
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
2 płaskie łyżki kakao
Masa:
3 szklanki mleka
200g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka
2 płaskie łyżki kakao
Dekoracja:
łyżka cukru pudru do posypania
Sposób przygotowania: Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę i dwie łyżki kakao. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami oraz dwiema łyżkami kakao. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
10. Pierniczki – Karolina Ł.
– 2 i ¼ szklanki mąki Graham (ok. 300 g) + do mąka do podsypania,
– ½ kostki masła (ok. 100 g),
– 2 łyżeczki mielonych goździków,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– ½ łyżeczki imbiru,
– szczypta soli,
– mleko do posmarowania pierników.
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę.
11. Orzechowo-jabłkowa Pychotka – Justyna D.
Ciasto kruche:
Beza:
Krem budyniowo-jabłkowy:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.
Beza: Białka (powinny być w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek.
Schłodzone kule ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25×35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować musem jabłkowym. Na mus wyłożyć pianę z białek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego, jak i drugiego placka). Gdyby orzechy zaczęły się za szybko rumienić, można przykryć blaszki folią aluminiową. Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem budyniowo-jabłkowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
12. Keks – Monika
3/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka L (osobno żółtka i białka)
400-500g bakalii, u mnie: 100g cedratu kandyzowanego, 100g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g suszonych moreli, 100g rodzynekLukier:
200g cukru pudru
gorąca woda
100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy aż się rozpuści. Studzimy.
2. Bakalie siekamy na małe kawałki, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy tak by były w niej dokładnie obtoczone.
3. Do ostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników.
4. Do masy dodajemy pianę z białek i bakalie. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka.
6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub cukier puder, by uzyskać preferowaną konsystencję. Wystudzone ciasto lukrujemy. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową.
13. Królewiec – Katarzyna K.
Składniki
Ciasto
– 300 g mąki;
– 1/2 szklanki cukru;
– 150 g masła;
– 1 łyżka mleka;
– 1 jajko;
– 2 łyżki miodu;
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
– szczypta soli.
Biszkopt
– 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
– 2/3 szklanki cukru;
– 1/2 szklanki mąki pszennej;
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– szczypta soli.
Poncz
– 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody;
– około 5 łyżek soku z cytryny;
– 1-2 łyżki cukru.
Masa budyniowa
– 1/2 l mleka;
– 80 g cukru;
– 16 g cukru waniliowego;
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
– 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej;
– 200 g masła.
Polewa
– 3 łyżki masła;
– 3 łyżki kakao;
– 3 łyżki mleka;
– 3 łyżki cukru.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto połącz (masło wcześniej posiekaj) i zagnieć. Gotowe ciasto podziel na dwie równe porcje (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Jedną z nich rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach około 21 x 32 cm. Piecz około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W ten sam sposób upiecz drugi blat. Pozostaw do ostygnięcia.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj cukier, kolejno po jednym żółtku. Mąki połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem blaszki (21 x 32 cm). Piecz przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Biszkopt pozostaw do ostygnięcia.
W szklance połącz wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Chłodny biszkopt nasącz przygotowanym ponczem.
Z mleka potrzebnego do przygotowania masy odlej niepełną szklankę, resztę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej do gotującego się mleka mieszając (najlepiej przelej przez siteczko), aby nie zrobiły się grudki. Kiedy budyń zgęstnieje, rondelek zdejmij z ognia i dodaj partiami masło. Dokładnie wymieszaj.
Na blaszce połóż jedno ciasto miodowe (używam blaszki z wyjmowanym spodem). Wylej na nie połowę gorącej masy budyniowej. Na masę połóż biszkopt i wylej resztę masy. Wyłóż drugie ciasto miodowe.
Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Polej ciasto gotową polewą. Udekoruj wg uznania. Najsmaczniejsze po jednym dniu od przygotowania.
14.Kruche waniliowe ciasteczka – Monika B.
Ciasto:
300g mąki pszennej
200g zimnego masła
80g cukru pudru
1 cukier waniliowy
Lukier:
sok z 1 małej cytryny
ok. 1 szkl cukru pudru
Dodatkowo:
kolorowe posypki cukrowe
białe okrągłe cukierki
kilka kostek czekolady
2. Przygotowujemy lukier z soku z 1 cytryny, dodając w miarę ucierania tyle cukru pudru, by lukier był dość gęsty.
3. Ostudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i posypkami. Aby zrobić bałwanki, na świeżo położony lukier nakładamy okrągłe, białe cukierki i po 3 kolorowe, cukrowe kuleczki. Odstawiamy ciasteczka do całkowitego zastygnięcia lukru, następnie roztopioną czekoladą malujemy bałwankom oczy, uśmiechy i ręce (jako że jestem pielęgniarką, pomagałam sobie strzykawką i igłą ;))
15. Żytnie pierniczki o pomarańczowej nucie – Martyna J.
Składniki:
– 240g mąki żytniej typu 720
– 125ml mleka (u mnie kokosowe)
– 20g syropu klonowego/z agawy
– 3 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
– skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!)
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka kakao bez cukru
– szczypta soli
Mleko, syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy w małym garnuszku aż do zawrzenia, studzimy. Resztę składników mieszamy w dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek zależy od naszych upodobań. Wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy 8-12 minut, w zależności jak cienkie ciasteczka zrobiliśmy (cieniutkie 8 minut, grubsze 10-12). Studzimy, a jeśli czas nam pozwala – zabieramy się za ozdabianie! Ja posłużyłam się roztopioną czekoladą i różnymi cukrowymi ozdobami.
16. PIERNIK A’LA TORT – anonim
Składniki:
masło – ½ kostki
jajka – 3
kakao – 2 łyżki
przyprawa do pierników – 1 torebka (można zrobić własną)
miód płynny – 3 łyżeczki
powidła – 2 łyżki
soda – 1 łyżeczka
cukier – 1 szklanka
(ja używam cukru brzozowego)
mąka tortowa – 2,5 szklanki
mleko – 1 szklanka
Dodatkowo:
śmietana kremówka – 0,25 litra
fix usztywniający śmietanę – 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 (ja robię sobie sama: cukier puder+ laska wanilii)
owoce do przystrojenia, tu: gałązki porzeczki
biszkopty – paluszki – 2 opakowania
kakao do posypania – 1 łyżka
dżem porzeczkowy do przełożenia piernika – 1 słoiczek
Wykonanie:
Sodę rozpuścić w mleku. Masło ubić z cukrem. Dodawać po 1 jajku i ubijać, aż masa będzie pulchna. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i kakao. Wsypywać po 1 łyżce do tłuszczu z jajkami i cukrem. Dalej ubijać. Dodać miód, 2 łyżki powideł, sodę z mlekiem. Wymieszać dokładnie. Ciasto piec w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formie do tortu około 35 minut do tzw. próby suchego patyczka. Ostudzić.
Ciasto przełożyć na talerz do tortu, przekroić na pół. Posmarować dolną część dżemem porzeczkowym (czy innym), położyć na to część górną ciasta. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i usztywniaczem do śmietany. Posmarować górę ciasta i boki śmietaną. „Przylepić” do boków biszkopty. Wyciąć z papieru gwiazdę betlejemską i położyć delikatnie na środku ciasta. Oprószyć kakao (przez małe sitko) ciasto i udekorować porzeczkami/innymi owocami.
17. Rolada makowa z kremem marcepanowym – Jolanta O.
Biszkopt:
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g + 30 g cukru
ok. 2 łyżki wody
125 g miękkiego masła
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy między wilgotnymi ściereczkami. Miękkie masło ucieramy na puch, po czym dodajemy masę marcepanową podzieloną na 4 części i dokładnie ucieramy. Odstawiamy. Ze 100 g cukru i wody gotujemy syrop “do nitki”. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białości, a następnie wlewamy stopniowo syrop cukrowy cały czas ucierając. Miksujemy do czasu całkowitego wystudzenia, a następnie po łyżce dodajemy wcześniej przygotowane masło z marcepanem. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt i zwijamy w roladę, odstawiamy w chłodne miejsce. Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch rolady. Po stężeniu dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami.
18. Piernik z bajerami – Mirka W.
Z małym poślizgiem ale mamy rozwiązanie konkursu. Tym razem książka “Moje Wypieki. Całkiem nowe przepisy” powędruje do Katarzyny K. za przepis na Królewca :)
Gratulujemy, a wszystkim pozostałym dziękujemy za udział w konkursie i zapraszamy w przyszłym tygodniu na kolejny :)
Laureatkę prosimy o dane mailem do wysyłki książki.
Przepis wysłany, czekam na wyniki :) Pozdrawiam ciepło!
Dziękujemy za przepis :)
Przepis wysłany! :)
super
Propozycja nr 1 jest autorstwa Lady Laura ,nie wiem dlaczego nie pojawiło się to w wiadomości wysłanej do Was.Pozdrawiam.
Co z wynikami ….?
jak tylko wrócimy to dzisiaj wieczorkiem ogłosimy
Nie widzę wyników, pomożecie? :)
na samym dole wpisu ;)