- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
I znów mamy dla Was kolejny konkurs książkowy :) Tym razem do zgarnięcia książka “Mamuszka” autorstwa Olii Hercules.
1. Zasady konkursu są proste. Tym razem czekamy na Wasze kulinarne pomysły na wiosenne potrawy. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 15 maja 2016 r. do północy.
4. Do 17 maja 2016 r. poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Wygraną jest jedna książka “Mamuszka” autorstwa Olii Hercules
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :) Prosimy również o podpis w e-mailu żebyśmy wiedzieli, że to nie jakiś automat wysyła maila :) A tak naprawdę to po prostu będzie nam miło jak nie będą to maile takie bezosobowe :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje :)
1. Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce – Dominika K.
Szparagi pozbawić twardych części łodyg, dokładnie wypłukać pod zimną wodą, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 7 minut.Jajka: Każde jajko wbić do osobnej miseczki, nastawić wodę z octem, a kiedy zacznie wrzeć delikatnie wlać jajka i gotować 2-3 minuty. Wyjąć na talerzyk.Gorące szparagi odcedzić i ułożyć na talerzach, obok ułożyć jajko i polać wszystko sosem holenderskim, oprószyć świeżo mielonym, czarnym pieprzem i podawać od razu – polecam podawać z gorącą grzanką.
2. Lody buraczano-malinowe – LadyLaura.
Składniki :
2 małe ,ugotowane buraki
1/2 szklanki soku z buraków
3/4 szklanki mrożonych malin
1 banan
sok z połówki cytryny
Banana pokrój na plasterki ,rozłóż na plastikowej tacy i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny .Buraki zmiksuj w blenderze na gładkie pure .Wstaw do lodówki. Teraz włóż do misy blendera zamrożonego banana ,maliny i miksuj aż otrzymasz pure o konsystencji lodów .Dodaj sok z buraków i z cytryny oraz buraczki odstawione do lodówki i zmiksuj ponownie .Otrzymaną masę przelej do płaskiego naczynia i wyjmuj z lodówki co 0,5 godziny i miksuj ponownie. Miksuj na krem ,aby nie wytworzyły się w lodach kryształki lodu .Wkładaj do zamrażarki po każdym miksowaniu .
Lody przed podaniem powinny spędzić 15 minut w lodówce . Następnie raz należy je zmiksować i nakładać .
3. Tort truskawkowo-rabarbarowy – Karolina M.
-
5 jajek
-
1 szkl. cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego
-
2/3 szkl. mąki tortowej
-
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżka octu
1 większa miska: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy, łyżka po łyżce (ważne!) cukier puder i cukier waniliowy. Masa powinna być błyszcząca (jak na bezę).
2 mniejsza miska: żółtka ubijamy z octem i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być puszysta. Masę z miski 2 przekładamy do miski 1. Łączymy masy, miksując.
Na końcu powoli dosypujemy przesiane mąki (lub kakao w wersji czekoladowej) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną. Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką/bułką tartą tylko dno blachy, boki nie (bo wyrośnie garb). Wlewamy masę do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC wkładamy blachę z ciastem i podkręcamy do 180ºC. Pieczemy przez ok. 30-35 min. aż się zrumieni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, jak już otworzymy, to trzeba wyjąć.Tuż po upieczeniu
Wyciągamy gorącą blachę i z wysokości kolan upuszczamy na podłogę 2 razy (podkładałam drewnianą deskę). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Przekrawamy na 2 blaty.
Każdy z blatów ponczujemy po ok. 50 ml przegotowanej wody z 1 łyżeczką soku z cytryny.
- 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 660 ml śmietanki UHT 30% lub 36% (schłodzonej)
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek mleka w proszku
- 3 łyżki “galaretki” z konfitury truskawkowo-rabarbarowej
- czerwony barwnik spożywczy, wg uznania
- 400 g świeżych truskawek
- 150 g świeżego rabarbaru
- 100-150 g cukru
- 3-4 wiśnie kandyzowane
- kulki cukrowe
4. Makaron z warzywami – Roksana Sz.
5. Szparagowe paluszki – Elżbieta P.
6. Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą – Diana K.
- 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę
- mały pęczek botwinki (łodygi i liście)
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy lub kokosowy do natłuszczenia patelni
- mały jogurt naturalny
- dojrzały pomidor malinowy
- sól i pieprz do smaku
7. Malinowo-kokosowy sorbet – Justyna D.
Składniki:
600 g mrożonych malin
6 łyżek wiórków kokosowych
2-3 łyżki miodu (lub więcej, jeśli maliny są kwaśne)
Przygotowanie:
Maliny wyjąć z zamrażalki, przełożyć do kielicha blendera lub malaksera i odstawić na kilkanaście minut, by maliny lekko się ociepliły. Gdy będą na tyle rozmrożone, że blender nie będzie odmawiać posłuszeństwa, dodać do nich wiórki kokosowe oraz wlać miód. Wszystko zmiksować na gęsty, gładki mus. Łyżką do lodów nakładać porcję sorbetu. Podawać posypane wiórkami kokosowymi.
Sorbet można zrobić również ze świeżych malin, ale wtedy zmiksowany mus umieszczamy na kilka godzin do zamrażalnika. Jeśli nie lubicie pestek maliny należy całkowicie rozmrozić (lub użyć świeżych), zmiksować na puree i przetrzeć przez sitko. Dalej postępować według przepisu.
8. Szaszłyki-smakołyki – Anula W.
Składniki:
600 g łopatki lub karkówki bez kości albo innego nadającego się na grilla mięsa (polecam odważnym poliki wołowe albo łatę wołową, np. bawetę – pychota, choć brzmi groźnie…)
200 g boczku wędzonego
2-3 cebule (u mnie czerwona i biała)
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
1 szklanka piwa (najlepiej ciemne, ale niekoniecznie)
3 łyżki oliwy
ulubione przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek, curry… pełna dowolność! ma być smacznie i tyle)
do smaku: musztarda, keczup etc.
Przygotowanie:
Tu nie ma mowy o spontaniczności – trzeba się przygotować kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej. Z wina, piwa, oliwy i przypraw robimy marynatę (najlepiej w gęsiarce/brytfance/naczyniu żaroodpornym), w której ląduje mięso (nie boczek) pokrojony na spore kawałki (mniejsze mogą się rozpadać, a po co marnować mięcho…). Wkładamy to do lodówki na kilka godzin, niech się zmaceruje.
Na 2 godziny przed grillowaniem naczynie z aromatyczną zawartością ląduje w piekarniku w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza. Przez 60-80 minut mięso będzie się teraz dusić we własnych sokach i alkoholu, nabierając aromatu i wilgotności. Jeśli ktoś lubi cukinię, może ją dorzucić do puli – taka gorąca kąpiel też jej dobrze zrobi. :)
Potem studzimy zawartość brytfanki i odsączamy na sicie lub cedzaku.
Z tak przygotowanego mięsa sporządzamy szaszłyki, łącząc je z boczkiem i cebulą na specjalnych szaszłykowych kijkach lub szpilach.
Grillujemy na małym ogniu, aż cebula i boczek dojdą do właściwego stanu (15-20 minut, nie za długo, bo się zwęgli, a zwęglone mięso jest rakotwórcze!).
Podajemy z musztardą, keczupem, grillowanym chlebem i z czym dusza zapragnie. :) Takie szaszłyki – delikatne, wilgotne, aromatyczne – podbiją serce nawet największego smakosza! :)
9. Szachownica truskawkowo-borówkowa – Hrabina
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka kakao
Krem:
- ok. 200-250 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek
- 250 g borówki amerykańskiej
- wiórki kokosowe
- 3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszając dodać żółtka i na końcu mąkę. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 min. Ostudzić.
- Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób, na końcu dodając kakao.
- Przy pomocy talerzy, miseczek czy szklanek w obu biszkoptach wyciąć 4 krążki o zbliżonych odległościach.
- Wycięte obręcze delikatnie wyjąć i poukładać naprzemiennie kolorami zaczynając od jasnego, a kończąc na ciemnym. To będzie spód tortu.
- Schłodzoną kremówkę ubić, kiedy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, a na końcu serek mascarpone.
- Wcześniej przygotowany spód posmarować warstwą kremu a po brzegach ułożyć umyte i oczyszczone truskawki.
- Kolejno włożyć jasną średnią obręcz oraz środkowy najmniejszy krążek. Pomiędzy krążki włożyć kolejną porcję truskawek.Na truskawkach i na jasnych krążkach rozprowadzić warstwę kremu. Wyrównać. Ułożyć ostatnie dwa ciemne krążki, na które również nałożyć krem. Posmarować także boki tortu. Przestrzenie miedzy nimi uzupełnić resztą owoców, układając wg własnego uznania truskawki i borówki. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Ja dodatkowo wierzch posypałam barwionym cukrem.
10. Zielona sałatka z kiełkami w sosie musztardowym – Joanna S.
SAŁATKA:
- 2 garście dużych kiełków – u mnie słonecznik
- 2 łodygi selera naciowego – jeśli młode, mogą być wraz z listkami
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 długiego ogórka
- 1 garść szczypiorku
- 1-2 garście żurawiny suszonej
- 2 grube plastry dowolnej wędliny
SOS MUSZTARDOWY:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy – można zastąpić miodem, lub w ogóle pominąć
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
- sól, pieprz – do smaku
Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek i ziaren. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Plastry wędliny pokroić w małe słupki.
Przygotować sos. W małym naczynku wymieszać dokładnie razem musztardę, ocet winny, syrop z agawy i olej rzepakowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce wymieszać kiełki, wszystkie warzywa, wędlinę i suszoną żurawinę z sosem musztardowym. Odstawić do lodówki na ok 30 minut dla przegryzienia się smaków.
Jeść w towarzystwie ulubionego chrupkiego pieczywa
Przegapiłam, jako ubzdurało mi się że do 20 czekacie na przepisy :( Szkoda!
To nie pierwszy i nie ostatni u nas konkurs książkowy ;)