- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kolejny tydzień i kolejny konkurs książkowy :) Tym razem do zgarnięcia dwie książeczki “Diet coaching” autorstwa Urszuli Mijakoskiej.
Zasady konkursu:
1. Jak zwykle zasady są proste :) Tym razem czekamy na Wasze kulinarne propozycje, w których głównym bohaterem będą warzywa. Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać przepis i zdjęcie – nie linki do przepisów! Ważne: wysyłacie zdjęcie zrobione przez Was, a nie „zapożyczone” z netu ;)
2. Wasze potrawy mogą być wytrawne lub słodkie, ciepłe czy też zimne – wybór pozostawiamy Wam :) Mała uwaga: przy wyborze zwycięzcy kierujemy się nie tylko wyglądem tego co przygotujecie, ale przede wszystkim bierzemy pod uwagę fakt czy taką potrawę chcielibyśmy sami zjeść :)
3. Na Wasze zgłoszenia czekamy pod mailem: KONKURS@KuchenneWariacje.pl do 5 czerwca 2016 r. do północy.
4. Do 8 czerwca 2016 r. poinformujemy do kogo powędruje książka :)
5. Do wygrania są dwie książeczki “Diet coaching” autorstwa Urszuli Mijakoskiej
6. Prosimy aby jak poprzednim tak i tym razem przesyłać po jednej propozycji :)
7. Nie oceniamy zdjęć niemniej im bardziej będzie ono apetyczne tym lepiej bo w końcu najpierw jemy oczami ;)
8. Wysyłka książki tylko na terenie Polski
Miłej zabawy ;)
Wasze propozycje:
1. Sałatka grecka – Paulina M.
Co potrzebne?
• pomidor
• ogórek zielony
• sól
• pieprz
• sos grecki lub sos sałatkowy
• Wyjmij wszystkie składniki na stół, oraz miskę, nóż, łyżkę, kubek, deskę.
• Ogórek zielony obierz i pokrój w plasterki lub grubszą kostkę.
• Pomidor przekrój na pół,a potem krój w paski lub wedle upodobania
• Ser feta odcedź i pokrój go w kwadraty o wielkości 1-2 cm
• przygotuj sos.
• do smaku dodaj sól i pieprz.
• Odstaw na 30 min.
2. Warzywniaki – Justyna D.
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
Ciasto:
– 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
– 150 g ciepłej wody
– 100 g letniego mleka
– 400 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka miodu
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1,5 łyżeczki soli
Nadzienie:
– 1/2 cebuli
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 50 g kaszy jęczmiennej
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 młodego ogórka zielonego
– sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
– 1 roztrzepanego jajko do wysmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki oprócz oleju przełożyć do dużej miski i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając olej. W trakcie wyrabiania, gdyby była taka potrzeba można delikatnie podsypać ciasto mąką. Pamiętajcie, że jeśli używacie świeżych drożdży, prze dodaniem ich do reszty składników, należy sporządzić z nich rozczyn.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 minut do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, najlepiej przy pomocy wagi kuchennej. Z każdej zrobić okrągłą bułeczkę, a następnie spłaszczyć ją w dłoniach na placek i umieścić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstępy między plackami powinny być spore- bułeczki mocno urosną. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
W międzyczasie przygotować nadzienie: Kaszę jęczmienną ugotować jak zaleca się na opakowaniu, ostudzić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Ogórek obrać, drobno pokroić wraz z papryką. Warzywa i kaszę dodać do cebuli, wymieszać. Przyprawić do smaku.
Wyrośnięte bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem i przy pomocy okrągłej szklanki, której dno oprószyć w mące zrobić wgłębienia. W te wgłębienia nałożyć nadzienie.
Warzywniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Podawać na ciepło. Smacznego!
3. Nadziewane papryki – Marzena F.
Nadziewane papryki to pyszne i pożywne danie wykonane z dowolnego mięsa z dodatkiem warzyw i mozarelli.
Składniki:
Mięso mielone wołowe- 500g
Papryka- 4 sztuki
Cebula- 1 sztuka
Pieczarki- 200g
Ryż brązowy- 1 woreczek
Mozzarella- 4 plasterki
Sól
Pieprz
Majeranek
Przepis:
Cebulę, pieczarki pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Mięso podsmażyć na patelni.
Ryż ugotować i połączyć z warzywami i mięsem-doprawić do smaku.
Główkę papryki odciąć. Oczyścić wnętrze. Papryki nadziewać farszem. Na wierzch każdej położyć plaster mozzarelli.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 30 minut.
4. Placuszki z cukinii z żółtym serem – Katarzyna W.
-ok. 80 dag cukinii
– 20 gad startego ostrego sera
– 1 łyżeczka soli
– 4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 8 łyżek mąki
-3 łyżki siekanej natki pietruszki
– szynka (opcjonalnie)
– olej do smażenia / olej kokosowy
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach (razem ze skórką). Taka mała rada na przyszłość: skórka musi być miękka, jak jest twarda to znaczy, że cukinia jest stara i nie nadaje się. Startą cukinię mieszamy z solą i jajkami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany nożem czosnek. Do miski wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, a następnie starty żółty ser. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masa nie ma być za gęsta ani za rzadka. W razie konieczności dodajemy jajko lub mąkę. Można również dodać szynkę – placuszki również będą smakować przepysznie.Na patelni rozgrzewamy olej i łyżka nakładamy masę formując małe placuszki. Jeden placuszek to 2 łyżki masy. Smażymy z obu stron. Przed podaniem odsączamy na ręczniki papierowym z tłuszczu.
Placuszki z cukinii można podawać bez sosów lub z sosem czosnkowym bądź ketchupem.
5. Warzywne kuleczki – Katarzyna J.
Spośród powyższych propozycji, które trafiły na naszą skrzynkę wybraliśmy dwie, które nagrodzimy książeczkami “Diet Coaching”:
1. Warzywniaki Justyny D.
2. Warzywne kuleczki Katarzyny J.
Dziękujemy za udział i oczywiście książeczki wyślemy pocztą tylko prosimy o adresik na maila :)