- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Niedawno byłam na spotkaniu kulinarnym “Pod znakiem kaszy” i serwowano nam do jedzenia róże kasze, które mi nawet smakowały :) Pani Dorota zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis :)
Składniki:
– 2 woreczki kaszy pęczak
– 1 cebula
– 2 suszone pomidory ze słoiczka
– 1 por
– 1 cukinia
– 100 g wędzonego boczku
– 1 l bulionu warzywnego
– 25 g masła
– 2 łyżki parmezanu
– sol, pieprz
– natka pietruszki i koperek – kilka gałązek
Porcja na 3 osoby
W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i razem wszystko podsmażamy. Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan. Po wymieszaniu doprawiamy kaszę i dodajemy pietruszkę i koperek (w ilościach jakie chcemy).
Smacznego :)