- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Nie ma to jak pyszna i zdrowa kasza z dodatkiem ulubionej dyni na obiad :) Zapraszamy na kaszę gryczaną z polędwiczką z indyka, dynią i kapustą pekińską :)
Składniki na kaszę:
– 300 g polędwiczki z indyka
– 100 g kaszy gryczanej
– 300 g obranej dyni
– 300 g kapusty pekińskiej
– 1 por
– 1 pomidor
– 1 łyżka oliwy
– 1 szklanka wody
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– sól
– pieprz
Składniki na 2 porcje.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pora pokrojonego w krążki. Polędwiczkę z indyka kroimy w paski i dodajemy do pora. Kaszę płuczemy w wodzie i wrzucamy do indyka, wlewamy trochę wody. Kiedy kasza jest na wpół miękka dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Całość przyprawiamy. Dynię kroimy w kostkę a kapustę pekińską kroimy w paski i dodajemy do reszty. Dusimy do miękkości.
Smacznego :)