- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Nie tak dawno mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Oleje Świata zorganizowanych przez firmę Oleofarm, gdzie oprócz świetnej zabawy i jedzenia poznaliśmy również kilka produktów tej firmy. Dwa z nich wyjątkowo przypadły nam do gustu dlatego też chcieliśmy przygotować z ich udziałem jakieś przepisy. Jednym z nich jest dzisiejszy gulasz wieprzowy z dynią, do przygotowania którego użyliśmy oleju z pestek dyni.
Olej ten otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym orzechowym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Jak widać ma on wiele zastosować więc również i w naszym przepisie się idealnie sprawdzi zdrowy składnik zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3 i omega6. Oprócz wymienionych kwasów olej ten zawiera również szereg witamin (witamina A, E, B1, B2 , C, niacyna, piroksen, Witamina H) i minerałów (żelazo, fluor, jod, potas, wapn, magnez, sód, fosfor, selen, cynk). Co prawda to nie nasza branża niemniej warto również nadmienić, że olej z pestek dyni nie tylko ma swoje zastosowanie w kuchni ale także w medycynie czy kosmetyce. Warto też dodać, że aby olej zachowywał swoje właściwości musi być świeży i należy go odpowiednio przechowywać (w oryginalnym opakowaniu i w temperaturze pokojowej).
Składniki:
– 500 g mięsa wieprzowego
– 1 łyżka oliwy
– 300 g dyni
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 300 g ziemniaków
– 150 g marchewki
– 2 łyżki oleju z pestek dyni Oleje Świata
– sól, pieprz
– majeranek
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 pomidory
– 0,3 l gorącej wody
– 2 liście laurowe
Składniki na ok 4 porcji.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy wieprzowinę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Całość oprószamy mąką, wlewamy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Dynię, ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę możemy od razu wrzucić do mięsa ponieważ dusi się dłużej niż pozostałe warzywa. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Resztę warzyw dodajemy po 30 minutach duszenia mięsa. Dynię możemy dodać 10 minut później żeby się nie rozgotowała. Gdy mięso i warzywa są miękkie gulasz mamy gotowy wiec na koniec dla podbicia smaku dodajemy nasz olej z pestek dyni i mieszamy.
Gulasz możemy zjeść z chlebem lub innym ulubionym dodatkiem :)
Smacznego :)
Super pomysł i dobre foto. Muszę spróbowac puki jeszcze sa dynie;)
Dzięki :) Polecamy ten gulasz do zrobienia :)