Dzisiaj proste bułeczki z mąki gryczanej i dodatkiem suszonych pomidorów :)
Składniki:
– 220g mąki gryczanej
– 180g jogurtu naturalnego
– 2 suszone pomidory
– kilka płatków suszonego czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki cukru
Najpierw zaczynamy od suchych składników czyli do miski wrzucamy mąkę, sól, sodę, cukier i suszony czosnek. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy jogurt i suszone pomidory. Mieszamy – będzie to taka kleista masa, troszkę grudkowata. Zawartość miski wysypujemy na posypany mąką blat i chwilę zagniatamy. Dzielimy na 4 części, formujemy bułeczki, wykładamy blachę papierem na której kładziemy nasze kształtne bułeczki i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia i się zajadamy.
Smak bułeczek może nie jest taki jak codziennych piekarnianych wypieków ale na pewno są smaczne i jest to alternatywa dla mąki pszennej. Pamiętajcie jednak że najlepsze są tego samego dnia bo na drugi będą już twarde i mniej zachęcające do konsumpcji :)