- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj na terenach Fabryki odbyła się pierwsza edycja festiwalu inicjatyw wegańskich Veganmania zorganizowanego przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Stowarzyszenie poprzez organizacje niniejszego festiwali chce promować weganizm jako formę odżywiania ale też jako styl życia, który niewątpliwie jest obecny w coraz większych kręgach ludzi. Nie da się ukryć, iż pomimo naszego mięsożernego stylu życia i my chętnie sięgamy po wyroby wegetariańskie czy też wegańskie dlatego postanowiliśmy sprawdzić co można było zjeść na Veganmani :) Wystawców sporo, jedzenia również choć nie możemy ukryć, że brakowało nam w powietrzu unoszących się aromatów jak np. podczas Najedzeni Fest – no może nie do końca ponieważ na stoisku umami faktycznie mocno pachniało po podniesieniu pokrywki ;)
Wielu wystawców i kilka znanym nam osób z innych imprez kulinarnych, u których zawsze chętnie sięgamy po przygotowane specjały – również dzisiaj nasz ulubiony Zielony Talerz nie zawiódł z torcikiem snikers czy lodami pomarańczowo-kaktusowymi (chyba mamy do nich słabość). Także i Bartek ze swoimi humusami szaleje jak zwykle i zaskakuje nowymi smakami :) Skusiliśmy się jeszcze na samosy i choć smak był bardzo dobry to szkoda że nie były ciepłe – może następnym razem będzie jakiś podgrzewacz ;) Hamburgery, smalec wegański czy pierożki oraz warsztaty kulinarne – wszystko dla przybyłych, których tej niedzieli zjawiło się sporo i myślimy, że będzie ich przybywać patrząc na to jak dużo młodych mam wszczepiało od pierwszych chwil życie wegańskie swoim karmionym pociechom :).
Veganmania pierwszy raz w Krakowie jednak mamy nadzieję że nie ostatni czego mogła dowieść dzisiejsza frekwencja :)