Risotto pomarańczowe z dynią i figami

słodki facet

Niestety sezon dyniowy dobiega końca ale dynię można jeszcze kupić więc dajemy Wam kolejną inspirację na potrawę. Tym razem jest to danie na słodko :)

DSC_8910x900

Składniki:
– 1 woreczek ryżu
– 2 szklanki wody
– 2 pomarańcze
– 150 g dyni
– 2 figi
– 30 g cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Porcja na 2 osoby

DSC_8875x900

Najpierw z jednej pomarańczy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok z pomarańczy i dodajemy skórkę oraz cukier waniliowy i cynamon. Gdy mieszanka pomarańczowa nam się zagotuje dodajemy ryż i gotujemy. Jak ryż będziemy mieć na wpół miękki dodajemy dynię i dalej gotujemy. Potem dodajemy drugą pomarańczę pokrojoną w kostkę. Na sam koniec dodajemy figi pokrojone na kawałki.

Smacznego :)

DSC_8901x900

DSC_8905x900

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *