- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Nie da się ukryć, że ostatnio troszkę mniej jemy ryb niż kiedyś ale jak już mamy ochotę zjeść kawałek świeżego i dobrego białego mięsa to nie pozostaje nam nic innego jak wycieczka na zakupy do Makro Cash&Carry. Tak też uczyniliśmy w weekend i dzięki temu mogliśmy zrobić to pyszne danie z tak smaczną i delikatną rybą jaką jest dorsz. Dodatkowo chrupka panierka migdałowa idealnie pasuje do tej fantastycznej ryby. Jeżeli i Wy chcecie przygotować dzisiaj pyszny obiad to zapraszamy na dorsza w płatkach migdałowych z ryżem i zielonymi warzywami :)
Przy okazji zapraszamy na stronę Makro gdzie będziecie mogli zdobyć garść informacji o tej delikatnej rybie, a także ją zakupić (polędwicę, filet czy wędzone kawałki) jak i wiele innych morskich przysmaków, z których zrobicie niesamowite potrawy – i te bezglutenowe jak i glutenowe :)
Składniki na dorsza w migdałach:
– 400 g polędwicy z dorsza
– 100 g ryżu parabolicznego
– 100 g zielonego groszku
– 200 g różyczek brokuła
– 50 g płatków migdałów
– 1 jajko
– mąka ryżowa
– sól
– pieprz
Dodatkowo olej do smażenia.
Składniki na 2 porcje
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut.
W drugim garnku na osolony wrzątek wrzucamy groszek z brokułem i gotujemy 5-6 minut.
Dorsza kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ryżowej, a potem moczymy w rozbełtanym jajku. Następnie rybę obtaczamy z każdej strony w płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy obtoczone kawałki dorsza na rumiano z każdej strony.
Ugotowany ryż mieszamy z warzywami i podajemy z usmażonym dorszem :)
Smacznego :)
Bardzo prosto, a smacznie i zdrowo. Podoba mi się. Zapisuję i chyba wkrótce zrobię na obiad <3
Dzięki :) Polecamy bo wyszło bardzo pyszne :)