Domowe przetwory: powidła śliwkowe

słodki facet

Na ostatnich warsztatach kulinarnych z Pawłem Małeckim, mieliśmy okazję zrobić kilka słodkich przetworów. Jednym z nich były powidła śliwkowe, które w połączeniu z pomarańczą i cynamonem są pyszne tak więc nie pozostaje nam nic innego jak tym przepisem podzielić się z Wami :)

DSC_6466x

Składniki:

– 2 kg dojrzałej śliwki węgierki
– 1 pomarańcza
– 100 g cukru
– kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.)

Powyższa ilość jest na 4-5 słoiczków o pojemności 0,2l.

Zaczynamy od umycia a następnie usunięcia pestek ze śliwek. Kolejnym krokiem jest wyparzenie skóry pomarańczy, starcie jej i wyciśnięcie soku. Sok i śliwki wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje to dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Chwilę jeszcze gotujemy a następnie przekładamy do słoiczków. Przed zamknięciem do każdego słoiczka wkładamy kawałek kory cynamonu i zamykamy.

Tak przygotowane powidła mają niesamowity aromat i smak dzięki pomarańczy i cynamonowi więc będą idealny dodatkiem nie tylko do kanapek ale także do ciast w czasie zimowych wieczorów :)

DSC_6468x

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Domowe przetwory: powidła śliwkowe”

  1. Powidła były wysmienite, znikły w mgnieniu oka :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *