- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Na ostatnich warsztatach kulinarnych z Pawłem Małeckim, mieliśmy okazję zrobić kilka słodkich przetworów. Jednym z nich były powidła śliwkowe, które w połączeniu z pomarańczą i cynamonem są pyszne tak więc nie pozostaje nam nic innego jak tym przepisem podzielić się z Wami :)
Składniki:
– 2 kg dojrzałej śliwki węgierki
– 1 pomarańcza
– 100 g cukru
– kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.)
Powyższa ilość jest na 4-5 słoiczków o pojemności 0,2l.
Zaczynamy od umycia a następnie usunięcia pestek ze śliwek. Kolejnym krokiem jest wyparzenie skóry pomarańczy, starcie jej i wyciśnięcie soku. Sok i śliwki wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje to dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Chwilę jeszcze gotujemy a następnie przekładamy do słoiczków. Przed zamknięciem do każdego słoiczka wkładamy kawałek kory cynamonu i zamykamy.
Tak przygotowane powidła mają niesamowity aromat i smak dzięki pomarańczy i cynamonowi więc będą idealny dodatkiem nie tylko do kanapek ale także do ciast w czasie zimowych wieczorów :)
Powidła były wysmienite, znikły w mgnieniu oka :)
To się bardzo cieszymy :)