- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Nie tak dawno na kursie cukierniczym podczas zajęć z wyrobami ze wschodu robiliśmy chałwę. Fakt – słodka, ale pyszna dlatego też postanowiliśmy ją zrobić ponownie dodając nieco inne składniki. I tak powstała domowa chałwa z orzechami laskowymi :)
Składniki na domową chałwę:
– 200g sezamu
– 100g orzechów laskowych (po obraniu)
– 30g płatków migdałowych
– 50g suszonej moreli
– 20g suszonej żurawiny
– 5 łyżek miodu
Formę, do której przełożymy masę można użyć dowolną – my użyliśmy malutkiej keksówki.
Zaczynamy od uprażenia sezamu. Na suchą patelnię wysypujemy sezam i prażymy do momentu aż lekko ściemnieje. Kiedy jest gotowy zostawiamy go do wystudzenia. Po wystudzeniu sezam mielimy na proszek. Możemy do tego użyć blendera lub thermomixa. Po otrzymaniu “mączki” sezamowej bierzemy się za posiekanie bakalii na drobne kawałeczki, które dorzucamy do zblendowanego sezamu. Sezam i bakalie mieszamy ze sobą a następnie dodajmy miód. Wszystko razem mieszamy (dobrze sobie wziąć solidną łyżkę bo miesza się ciężko) i tak przygotowaną masę przekładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Zawijamy szczelnie i wkładamy do lodówki aby się wszystko ze sobą zestaliło.
Kiedy całość nabierze zwartej konsystencji możemy pokroić i oddać się błogiej słodkiej rozpuście, która jest również smakołykiem bezglutenowym co przy naszej obecnej diecie jest idealnym rozwiązaniem :)
Szybki i prosty deser idealny na drobny popołudniowy poczęstunek :)
Trzeba przyznac, ze wyglada wspaniale!
I jaka prosta do zrobienia…
:)
Dziękujemy i zachęcamy do zrobienia :)
ten przepis z pewnoscia ucieszy mojego chlopaka, prawidziwego milosnika chalwy!:)
To trzeba zrobić mu prezent i zrobić własnoręcznie – bardzo prosty przepis :)