- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Kilka tygodni temu mieliśmy okazję wziąć udział w szkoleniu organizowanym przez firmę Polmarkus (tutaj nasza fotorelacja) gdzie Luca Bernardini pokazał uczestnikom jak wykorzystać kilka ciekawych form produkcji Silikomart w temacie „Galanteria jubilerska w wypiekach, deserach i lodach”. Ostatnio było mało czasu ze względu na kilka projektów jakie realizowaliśmy i realizujemy, ale postanowiliśmy, że musi być czas i na przyjemności dlatego postanowiliśmy wypróbować to co nauczyliśmy się na warsztatach i przygotowaliśmy deser truskawkowy z musem z białej czekolady :) Nie, nie będziemy go zachwalać ale przyznamy nieśmiało że smak jest obłędny tak więc sami możecie go wypróbować :)
Składniki na deser truskawkowy:
1. Galaretka truskawkowa:
- 450g mrożonych truskawek
- 100g cukru
- 12g żelatyny w proszku
- 50ml wody
2. Mus z białej czekolady:
- 750ml śmietanki 36%
- 300g białej czekolady
- 150ml mleka
- 4 żółtka z dużych jaj
- 100g cukru kryształ
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilia lub 1/2 laski wanilii
- 15g żelatyny w proszku
- 50ml wody
3. Polewa:
- 300g białej czekolady
- 260g cukru
- 175g słodzonego mleka skondensowanego
- 130ml wody
- 17g żelatyny w proszku
- 30ml wody do rozpuszczenia żelatyny
- barwnik czerwony
Do przygotowania tego deseru użyliśmy formy Kit Red Tail o wymiarach 240mm x 65mm.
Nie da się ukryć, że przygotowanie tego deseru zabierze Wam więcej niż 5 minut ale smak wynagrodzi długość oczekiwania :) Jeżeli chcecie go mieć na konkretną datę to polecamy go zrobić dzień lub nawet dwa dni wcześniej.
1. Zaczynamy od galaretki truskawkowej. Do rondelka wrzucamy cukier i mrożone truskawki. Dusimy aż truskawki się rozpadną a cukier rozpuści. W między czasie żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy truskawki będą gotowe blendujemy je na mus. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce aż stanie się płynna, a następnie wlewamy ją do musu z truskawek i mieszamy. Wystudzoną ale jeszcze płynną galaretkę przelewamy do mniejszej formy i wkładamy do zamrażalnika aż będzie zbita i twarda (3-5 godzin).
2. Kiedy galaretka jest zmrożona zabieramy się za mus z białej czekolady. Aby ten mus wyszedł musimy najpierw zacząć od przygotowania kremu angielskiego który będzie bazą naszego musu. 150 ml śmietanki i mleko zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować ściągamy z gazu. Żółtka z cukrem kryształ i cukrem z wanilią ucieramy na jasną i puszystą masę. Do gotowej masy powoli wlewamy połowę zagotowanej mieszanki mleka i śmietanki jednocześnie cały czas mieszając. Następnie zaparzone żółtka przelewamy do pozostałego mleka i stawiamy na gazie na małym ogniu do czasu aż lekko nasz krem zgęstnieje ale się nie zagotuje. Ściągamy z gazu. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę a żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia (ok. 5 minut). Po napęcznieniu żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Roztopioną czekoladę i rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego kremu. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Krem z czekoladą przykrywamy folią zostawiając do wystudzenia.
Kiedy krem z czekoladą przestygnie ubijamy śmietankę na sztywno. Po ubiciu dodajemy połowę śmietanki do kremu i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy druga połowę i wszystko razem mieszamy aż powstanie jednolity mus. Tak przygotowanym musem wypełnimy drugą formę z zestawu.
3. Do większej formy z zestawu nakładamy połowę musu z czekolady. Zmrożoną galaretkę wyciągamy z formy i przekładamy na środek wyłożonej musem formy. Następnie przykrywamy ja reszta czekoladowego musu, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne kilka godzin aż całość się zestali i będzie twarda. To pozwoli nam pokryć deser błyszczącą glazurą.
4. Kiedy mus z galaretką się zestali i będzie na tyle twardy aby wyciągnąć z formy (w jednym kawałku) to przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy 30ml wody i zostawiamy do napęcznienia. Cukier razem z wodą stawiamy na gazie i zostawiamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mleczko i podgrzewamy. Ściągamy z gazu. Do gorącego płynu dodajemy posiekaną czekoladę i rozpuszczoną w kąpieli wodnej napęczniałą żelatynę oraz barwnik. Mieszamy wszystko do połączenia składników w jednolitą masę. Zostawiamy do wystudzenia aż polewa osiągnie temperatur ok. 35 stopni.
5. Kiedy polewa przestygnie wylewamy ją na schłodzony mus z białej czekolady. Pod wpływem niskiej temperatury polewa winna delikatnie zastygnąć na musie z czekolady. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki (nie do zamrażalnika), który podajemy nie wcześniej niż po kilku/kilkunastu godzinach aby zamarznięty mus z żelką zmiękł.
Smacznego :)
wygląda bajecznie! :-)
Dzięki :)
jaki wyszukany deser! podoba mi się :)
Dzięki :) Wyszedł niezły w smaku – polecamy :)
Ale fikuśny, super!
Dzięki :)
wygląda, jakby się go milion lat robiło. piękny!
dzięki :)
Deser deserem, ale ta forma mnie powaliła:)
mamy jeszcze inną – też genialna :)
a czy jest opcja zrobienia w jakiejś innej formie?
Oczywiście że jest tylko wtedy trzeba dobrać odpowiednio proporcje do objętości formy. Tak czy inaczej najlepiej wykorzystać jakąś formę silikonową – może np. na babkę.