Deser truskawkowy z musem z białej czekolady

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Kilka tygodni temu mieliśmy okazję wziąć udział w  szkoleniu organizowanym przez firmę Polmarkus (tutaj nasza fotorelacja) gdzie Luca Bernardini pokazał uczestnikom jak wykorzystać kilka ciekawych form produkcji Silikomart w temacie „Galanteria jubilerska w wypiekach, deserach i lodach”. Ostatnio  było mało czasu ze względu na kilka projektów jakie realizowaliśmy i realizujemy, ale postanowiliśmy, że musi być czas i na przyjemności dlatego postanowiliśmy wypróbować to co nauczyliśmy się na warsztatach i przygotowaliśmy deser truskawkowy z musem z białej czekolady :) Nie, nie będziemy go zachwalać ale przyznamy nieśmiało że smak jest obłędny tak więc sami możecie go wypróbować :)

Deser truskawkowy z musem z białej czekolady
Deser truskawkowy z musem z białej czekolady

Składniki na deser truskawkowy:

1. Galaretka truskawkowa:

  • 450g mrożonych truskawek
  • 100g cukru
  • 12g żelatyny w proszku
  • 50ml wody

2. Mus z białej czekolady:

  • 750ml śmietanki 36%
  • 300g białej czekolady
  • 150ml mleka
  • 4 żółtka z dużych jaj
  • 100g cukru kryształ
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilia lub 1/2 laski wanilii
  • 15g żelatyny w proszku
  • 50ml wody

3. Polewa:

  • 300g białej czekolady
  • 260g cukru
  • 175g słodzonego mleka skondensowanego
  • 130ml wody
  • 17g żelatyny w proszku
  • 30ml wody do rozpuszczenia żelatyny
  • barwnik czerwony

Do przygotowania tego deseru użyliśmy formy Kit Red Tail o wymiarach 240mm x 65mm.

Deser truskawkowy z musem z białej czekolady
Deser truskawkowy z musem z białej czekolady

Nie da się ukryć, że przygotowanie tego deseru zabierze Wam więcej niż 5 minut ale smak wynagrodzi długość oczekiwania :) Jeżeli chcecie go mieć na konkretną datę to polecamy go zrobić dzień lub nawet dwa dni wcześniej.

1. Zaczynamy od galaretki truskawkowej. Do rondelka wrzucamy cukier i mrożone truskawki. Dusimy aż truskawki się rozpadną a cukier rozpuści. W między czasie żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy truskawki będą gotowe blendujemy je na mus. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce aż stanie się płynna, a następnie wlewamy ją do musu z truskawek i mieszamy. Wystudzoną ale jeszcze płynną galaretkę przelewamy do mniejszej formy i wkładamy do zamrażalnika aż będzie zbita i twarda (3-5 godzin).

2. Kiedy galaretka jest zmrożona zabieramy się za mus z białej czekolady. Aby ten mus wyszedł musimy najpierw zacząć od przygotowania kremu angielskiego który będzie bazą naszego musu. 150 ml śmietanki i mleko zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować ściągamy z gazu. Żółtka z cukrem kryształ i cukrem z wanilią ucieramy na jasną i puszystą masę. Do gotowej masy powoli wlewamy połowę zagotowanej mieszanki mleka i śmietanki jednocześnie cały czas mieszając. Następnie zaparzone żółtka przelewamy do pozostałego mleka i stawiamy na gazie na małym ogniu do czasu aż lekko nasz krem zgęstnieje ale się nie zagotuje. Ściągamy z gazu. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę a żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia (ok. 5 minut). Po napęcznieniu żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Roztopioną czekoladę i rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego kremu. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Krem z czekoladą przykrywamy folią zostawiając do wystudzenia.

Kiedy krem z czekoladą przestygnie ubijamy śmietankę na sztywno. Po ubiciu dodajemy połowę śmietanki do kremu i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy druga połowę i wszystko razem mieszamy aż powstanie jednolity mus. Tak przygotowanym musem wypełnimy drugą formę z zestawu.

3. Do większej formy z zestawu nakładamy połowę musu z czekolady. Zmrożoną galaretkę wyciągamy z formy i przekładamy na środek wyłożonej musem formy. Następnie przykrywamy ja reszta czekoladowego musu, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na kolejne kilka godzin aż całość się zestali i będzie twarda. To pozwoli nam pokryć deser błyszczącą glazurą.

4. Kiedy mus z galaretką się zestali i będzie na tyle twardy aby wyciągnąć z formy (w jednym kawałku) to przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy 30ml wody i zostawiamy do napęcznienia. Cukier razem z wodą stawiamy na gazie i zostawiamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy mleczko i podgrzewamy. Ściągamy z gazu.  Do gorącego płynu dodajemy posiekaną czekoladę i rozpuszczoną w kąpieli wodnej napęczniałą żelatynę oraz barwnik. Mieszamy wszystko do połączenia składników w jednolitą masę. Zostawiamy do wystudzenia aż polewa osiągnie temperatur ok. 35 stopni.

5. Kiedy polewa przestygnie wylewamy ją na schłodzony mus z białej czekolady. Pod wpływem niskiej temperatury polewa winna delikatnie zastygnąć na musie z czekolady. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki (nie do zamrażalnika), który podajemy nie wcześniej niż po kilku/kilkunastu godzinach aby zamarznięty mus z żelką zmiękł.

Smacznego :)

Deser truskawkowy z musem z białej czekolady

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



12 thoughts on “Deser truskawkowy z musem z białej czekolady”

    1. Oczywiście że jest tylko wtedy trzeba dobrać odpowiednio proporcje do objętości formy. Tak czy inaczej najlepiej wykorzystać jakąś formę silikonową – może np. na babkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *