- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Tym razem za sprawą Doroty Świątkowskiej i książki “Moje wypieki i desery” przeniesiemy się w ciepły klimat gdzie będziemy mogli spróbować australijskiej klasyki, którą jest Pavlova :) Przez te 3,5 roku prowadzenia bloga dwukrotnie proponowaliśmy Wam Pavlową więc jej trzecia wersja nie będzie osamotniona w naszych przepisach tak więc nie pozostaje Wam nic innego jak spróbować zrobić cytrynową Pavlovą z bananami :) Tak na marginesie jest to również deser dla osób na diecie bezglutenowej :)
Składniki na cytrynową pavlovą:
Beza:
– 270g drobnego cukru do wypieków
– 6 dużych jaj (same białka)
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
– 250ml zimnej śmietany kremówki 36%
– 3 średnie banany
– sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni – grzałka góra/dół.
2.Teraz ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru. Na samym końcu kiedy powstanie gęsta i błyszcząca piana jeszcze miksując dodajemy skrobię ziemniaczaną, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Moment miksujemy i wyłączamy.
3. Na blachę wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy naszą ubitą masę i formujemy wypełnione koło wielkości ok. 20 cm. Wyłożoną masę wyrównujemy szpatułką od dołu do góry – powinna być to wysokość ok. 5 cm. Blaszkę z masą wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i suszymy bezę przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Upieczona beza będzie chrupiąca z wierzchu (i pod spodem) natomiast wewnątrz powstanie delikatna zwarta pianka.
4. Po wystudzeniu bezy przygotowujemy śmietanę z bananami. Najpierw wyciskamy do miseczki sok z cytryny. Następnie obieramy i kroimy w plasterki banany, które wrzucamy do miseczki z sokiem i mieszamy. Odsączamy i zabieramy się za śmietanę, którą ubijamy mikserem na sztywno. Autorka do śmietany nie dodała cukru, ale jak się później okazało nie był potrzebny bo i beza i banany (choć namoczone w soku z cytryny) są wystarczająco słodkie :)
5. Bezę przekładamy delikatnie na paterę, następnie ubitą śmietanę – również delikatnie – wykładamy na bezę i dekorujemy bananami.
Tak przygotowaną cytrynową Pavlovą powinno się od razu podawać.
Uwagi:
– jeżeli podczas pieczenia beza spęka to się tym nie przejmujemy :)
– banany od razu mieszamy z sokiem z cytryny żeby nie ściemniały
Beza jest pyszna choć nie da się ukryć, że słodka niemniej kwaskawość soku delikatnie równoważy smak słodyczy :)