- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj zapraszamy na curry z kurczakiem, kalafiorem oraz zielonym groszkiem. Bardzo smaczne i aromatyczne danie :)
Składniki:
– 500 g filetów z kurczaka
– 100 g ryżu
– 200 g kalafiora
– 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku
– 2 łyżki masła
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki kminu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– kawałek imbiru
– 1 zielona papryczka chili
– 150 g śmietany 18%
Porcja dla 2 osób
Najpierw do garnka wrzucamy kumin i podgrzewamy go ok. 1 minuty. Potem dorzucamy masło oraz cebulę pokrojoną w piórka, czosnek posiekany i imbir obrany i starty na tarce. Gdy wszystko nam się lekko zrumieni dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i dusimy. Następnie dodajemy chili drobno pokrojone, kalafiora i zielony groszek oraz przyprawiamy. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.
W między czasie gotujemy ryż. Na talerzu kładziemy ryż i na wierzchu nasze kurczakowo-warzywne curry :)
Smacznego :)