- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli zastanawiacie się jeszcze co zrobić dzisiaj na obiad to zapraszamy na pyszne i rozgrzewające curry z indykiem, brukselką i kalafiorem :)
Składniki na curry z indykiem:
– 250 g fileta z indyka
– 170 g brukselki
– 200 g różyczek kalafiora
– 1 zielona papryka (ok. 150 g)
– 100 g mleczka kokosowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżeczki żółtej pasty curry
– 1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– ½ szklanki wody
– 100 g ryżu
Składniki dla 2 osób.
W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy indyka pokrojonego w paseczki. Dodajemy pastę curry, przyprawy, sosy i mieszamy. Kalafiora dzielimy na różyczki, brukselki kroimy na połówki i wrzucamy do indyka, wlewamy wodę. Gdy warzywa już trochę zmiękną dodajemy paprykę pociętą w paseczki i wlewamy mleczko kokosowe. Dusimy kilka minut.
W między czasie robienia curry gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Smacznego :)
świetnie połączone
coś dla mnie
mmm :)
Wszystko co z curry jest dobre. Uwielbiam potrawy na bazie tej przyprawy… :) To też wypróbuję.
My też lubimy curry i gorąco polecamy :)
Mój faworyt- pokochałam to danie :)
Dzięki :) Nam też bardzo posmakowało :)
mmmm indyk i curry :P
Polecamy :) Jest pyszne :)