Cukinia faszerowana indykiem z papryką

Magda

Ostatnio jak byliśmy w sklepie to wpadły nam w oko te śliczne cukinie i od razu postanowiliśmy z  nich coś przygotować. Do cukini można podać pieczone ziemniaczki :)

Składniki:
– 400 g fileta z indyka
– 1 żółta papryka
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 4 małe okrągłe cukinie
– przyprawy: pieprz kolorowy, sól, oregano, bazylia, czerwona papryka Prymat

Porcja na 4 osoby.

Najpierw przygotowujemy sobie farsz – indyka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy masło i roztapiamy a następnie wrzucamy cebulę. Gdy nam się zeszkli wrzucamy indyka i przyprawiamy. Jak indyk nam troszkę zmięknie dorzucamy paprykę i razem wszystko dusimy.

Teraz przygotowujemy cukinie. Cukinie myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy środki. Tak przygotowane cukinie napełniamy naszym farszem, zamykamy i układamy na blachę wysmarowaną masłem  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Cukinia będzie dobra gdy po dotknięciu będzie miękka.

Smacznego :)

SAM_5646x900n

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



3 thoughts on “Cukinia faszerowana indykiem z papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *