Nie ma nic lepszego jak ciasto, które można przygotować i upiec bardzo szybko a do tego jest jeszcze smaczne :) Takie też jest to ucierane ciasto pomarańczowe, które dzisiaj proponujemy. Smaczne, puszyste i wilgotne z mocnym pomarańczowym aromatem :)
Składniki:
– 100g cukru
– 100g mąki pszennej
– 2 jajka
– 40g oleju
– 2 pomarańcze
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo cukier puder do posypania.
Składniki na tortownicę wielkości 20 cm.
Zaczynamy od utarcia w mikserze jajek z cukrem. Kiedy jajka będą się ucierać to z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (wcześniej pomarańcze musimy sparzyć i wyszorować), a następnie filetujemy obie pomarańcze (wycinamy miąższ bez białych błonek) i je blendujemy (tylko do rozdrobnienia całych kawałków). Po utarciu jaj na puszystą masę przesiewamy do niej mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią, startą skórkę i zblendowane pomarańcze oraz olej. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników i przelewamy do tortownicy (najlepiej dno wyłożyć papierem do pieczenia aby po upieczeniu łatwiej wyciągnąć ciasto).
Ciasto pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu grzałki góra/dół). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy udekorować startą skórką z pomarańczy, skórką kandyzowaną czy małymi kawałkami świeżej pomarańczy :)
Uwaga:
– wyciągnięte ciasto opadnie ale nie ma się co tym przejmować ;)
– upieczone ciasto powinno być wilgotne ale jednocześnie puszyste
Smacznego :)
Słońce do jedzenia:)
:)
Prosty i efektowny przepis :) pozdrawiam!
Zachęcamy do wypróbowania – bardzo smaczne ciasto :)
A co z olejem???
ups – już poprawione :) Dodajemy na końcu z innymi składnikami i miksujemy :)
Facet, ciasto wyszło grube na palec :-(. Smakuje dobrze, ale te ilości składników to na pewno nie na tortownicę…
W przepisie wkradł się błąd i powinna być tortownica 20 cm.