Postanowiliśmy, ze będziemy się dzielić z Wami przepisami z warsztatów kulinarnych, w których będziemy brać udział abyście również i Wy mogli spróbować zrobić to co my przygotowujemy podczas wspólnych zabaw z garami :)
Na pierwszy ogień pójdą ciasteczka z nadzieniem daktylowym zrobione podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich, które przygotowaliśmy razem z Marysią Niziołek z JCC.
Składniki na ciasto:
– 200g masła
– 1/3 szklanki cukru
– 4 szklanki mąki
– 1/2 szklanka oliwy
– 1/2 szklanki ciepłej wody
– proszek do pieczenia
Składniki na nadzienie:
– 200g daktyli
– 100g migdałów w płatkach
– laska wanilii
Zanim zabierzemy się za ciasto to najpierw zrobimy nadzienie. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie (kilka minut) aby troszkę zmiękły i łatwiej było je blendować. Następnie wrzucamy je do blendera razem z płatkami migdałowymi oraz nasionami wanilii i wszystko razem blendujemy z tym, że nie na całkowicie gładką masę aby można było wyczuć cząsteczki migdałów. Kiedy masa jest gotowa bierzemy się za ciasto. Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy (mąkę przesiewamy). Konsystencja ciasta będzie jak ubite ziemniaki.
Kiedy ciast jest gotowe odrywamy po małym kawałku, który wałkujemy, na środku układamy łyżeczkę nadzienia i formujemy kulkę.
Tak przygotowane kulki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego :)
Wszystkie powyższe zdjęcia wykonane podczas warsztatów :)
wygladaja obłędnie :) zapewne przepyszne:)
bardzo smaczne :)
to nadzienie daktylowe brzmi niezle!
Nadzienie jest bardzo smaczne – zachęcam do wypróbowania przepisu :)