Weekend się zbliża więc jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy :) Przepis pochodzi z książki White Plate “O chlebie” – bardzo prosty i bardzo smaczny :)
Składniki:
– 20 g świeżych drożdży
– 400 g mąki pszennej
– 200 ml ciepłej wody
– 50 ml mleka
– 40 g masła
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania formy
– bułka tarta do oprószenia formy
Forma do pieczenia keksówka 28 cm.
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mleko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mieszamy. Do tego dodajemy przesianą mąkę, a następnie zagniatamy ciasto, które w dotyku powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy jeszcze na pół godziny żeby dodatkowo podrosło. Pod koniec tych 30 minut włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni – bez termoobiegu grzałki góra/dół. Eliza w swojej książce proponuje użyć piekarnika z funkcją pary ale jeżeli nie macie takiego (tak jak my ) to na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z lodem (który pow wpływem temperatury powinien parować :) ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty.
Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.