Jak zrobić bulion rybny

Magda

Jeżeli szykujecie się do gotowania zupy rybnej to dobrze wcześniej przygotować sobie taki esencjonalny bulion rybny. Nasz przygotowaliśmy na bazie jesiotra, którego dostaliśmy podczas warsztatów z Lidl Polska na Stawach Milickich :)

DSC_1620x900 

Składniki:
– 400 g ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra
– 1,5 l wody
– 2 marchewki (170 g)
– 1 pietruszka (80 g)
– 1/2 selera (190 g)
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz
– 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki

DSC_1617x900

Do garnka wkładamy dobrze umyte części ryb jak kręgosłup, głowę i ogon. Głowę ryby dajemy bez oczów i skrzeli. Rybę zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa pokrojone w grubsze słupki. Całość zagotowujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy i natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu aby nam delikatnie pyrkało (jak rosół). Jeżeli na wierzchu pojawiają nam się szumy to je delikatnie zbieramy. Czas gotowania ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzamy nasz wywar i powstaje nam piękny i klarowny bulion, który jest świetną postawą do zup rybnych.

Smacznego :)DSC_1621x900

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *