- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Jeżeli szykujecie się do gotowania zupy rybnej to dobrze wcześniej przygotować sobie taki esencjonalny bulion rybny. Nasz przygotowaliśmy na bazie jesiotra, którego dostaliśmy podczas warsztatów z Lidl Polska na Stawach Milickich :)
Składniki:
– 400 g ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra
– 1,5 l wody
– 2 marchewki (170 g)
– 1 pietruszka (80 g)
– 1/2 selera (190 g)
– 1 cebula
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz
– 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki
Do garnka wkładamy dobrze umyte części ryb jak kręgosłup, głowę i ogon. Głowę ryby dajemy bez oczów i skrzeli. Rybę zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa pokrojone w grubsze słupki. Całość zagotowujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy i natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu aby nam delikatnie pyrkało (jak rosół). Jeżeli na wierzchu pojawiają nam się szumy to je delikatnie zbieramy. Czas gotowania ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzamy nasz wywar i powstaje nam piękny i klarowny bulion, który jest świetną postawą do zup rybnych.