- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Dzisiaj zapraszamy Was na prosty przepis z książki Juli Child “Gotuj z Julią”, której recenzję mogliście ostatnio przeczytać na naszym blogu :)
Składniki:
– 1 brokuł
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 2 szklanki mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, biały pieprz
– ser żółty
Najpierw przygotowujemy brokuły – dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut aby brokuły były chrupkie i nie rozgotowane.
W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę cały czas mieszając i smażymy ok. 2 minut do uzyskania żółtawego koloru. Następnie dolewamy gorące mleko i mieszamy dokładnie i energicznie. Sos gotujemy jeszcze przez 2 minuty ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec sos możemy wzbogacić startym serem żółtym (ok. 1/3 szklanki).
Do naczynia żaroodpornego dajemy trochę sosu i układamy na nim różyczki brokuła i zalewamy sosem. Na wierzch ścieramy jeszcze trochę żółtego sera. Brokuły wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego :)