Latest posts by Magda (see all)
- Zupa rydzowa - listopad 21, 2023
- Kasza gryczana z zielonymi warzywami (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 20, 2023
- Gulasz warzywny z soczewicą (wychodzenie z postu Dąbrowskiej) - marzec 9, 2023
Tym razem zapraszamy Was na ciasto bezglutenowe – lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami :)
Składniki:
– 5 jajek
– 140 g cukru
– 80 g mąki kukurydzianej
– 60 g mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
– 30 dag truskawek
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.
Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wygląda tak rewelacyjnie, że pomimo niechęci do ciast biszkoptowych na pewno je zrobię. Poczekam tylko na agrest :) Pozdrawiam
Mam nadzieję że jednak Ci posmakuje :) Na imprezie u znajomych rozeszło się błyskawicznie :)
Myślisz że wyjdzie z syropem z agawy zamiast z cukrem? ….hmmm toż to jak biszkopt może paść ….hmmm spróbuje i dam znać :)
Nie próbowałam z syropem więc trudno mi powiedzieć. To czekam na informacje :)
Może i dziś zrobi :) Miałam zrobić truskawki pod kruszonka bezglutenową, ale zrobię ten Twój tylko z syropem z agawy.
To trzymam kciuki żeby wyszło :)