Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Magda

Tym razem zapraszamy Was na ciasto bezglutenowe – lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami :)

Składniki:
– 5 jajek
– 140 g cukru
– 80 g mąki kukurydzianej
– 60 g mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
– 30 dag truskawek

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.

Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC_9589x900n

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



6 thoughts on “Biszkoptowe ciasto z truskawkami”

  1. Myślisz że wyjdzie z syropem z agawy zamiast z cukrem? ….hmmm toż to jak biszkopt może paść ….hmmm spróbuje i dam znać :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *