Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Magda

Tym razem zapraszamy Was na ciasto bezglutenowe – lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami :)

Składniki:
– 5 jajek
– 140 g cukru
– 80 g mąki kukurydzianej
– 60 g mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
– 30 dag truskawek

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.

Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.

Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

DSC_9589x900n

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



6 thoughts on “Biszkoptowe ciasto z truskawkami”

  1. Wygląda tak rewelacyjnie, że pomimo niechęci do ciast biszkoptowych na pewno je zrobię. Poczekam tylko na agrest :) Pozdrawiam

    1. Mam nadzieję że jednak Ci posmakuje :) Na imprezie u znajomych rozeszło się błyskawicznie :)

  2. Myślisz że wyjdzie z syropem z agawy zamiast z cukrem? ….hmmm toż to jak biszkopt może paść ….hmmm spróbuje i dam znać :)

    1. Nie próbowałam z syropem więc trudno mi powiedzieć. To czekam na informacje :)

      1. Może i dziś zrobi :) Miałam zrobić truskawki pod kruszonka bezglutenową, ale zrobię ten Twój tylko z syropem z agawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *