Bezglutenowy sernik borówkowy na kakaowym spodzie z pianką

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Co prawda to nie pora na borówki ale przecież można skorzystać z domowych mrożonych zbiorów lub sklepowych i poczuć odrobinę lata w słodkich wypiekach. Jednym z takich wypieków może być pyszny bezglutenowy borówkowy sernik na kruchym kakaowym spodzie i z delikatną pianką na wierzchu – idealna uczta dla łasuchów i smakoszy serniczków :)

Bezglutenowy sernik borówkowy na kakaowym spodzie z pianką

Składniki na sernik borówkowy:

Ciasto spód:
– 30g mąki kukurydzianej
– 50g mąki z tapioki
– 80g mąki ryżowej
– 10g kakao
– 80g masła
– 50g cukru pudru
– 1 żółtko
– ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Masa serowa:
– 650g tłustego sera twarogowego
– 250g serka mascarpone
– 400g borówek leśnych mrożonych lub świeżych
– 160g cukru kryształ
– 40g mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 1 żółtko
– 10g cukru z prawdziwą wanilią

Pianka:
– 2 białka
– 100g cukru

Forma okrągła 24 cm

Bezglutenowy sernik borówkowy na kakaowym spodzie z pianką

Zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę, cukier, kakao i proszek dopieczenia przesiewamy na stolnicę. Masło siekamy razem z sypkimi składnikami a na końcu dodajemy żółtko i wszystko razem zagniatamy do połączenia składników (ewentualnie wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Kiedy ciasto się schłodzi wyciągamy z lodówki, wylepiamy nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra/dół). Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i chwilę studzimy.

Masa serowa. W międzyczasie jak spód nam się podpieka przygotowujemy masę serowo-borówkową. Borówki blendujemy (jeżeli były mrożone to przed blendowaniem zostawiamy na durszlaku do rozmrożenia i pozbycia się nadmiaru wody). Ser jeżeli nie jest zmielony to mielimy dwukrotnie na gładką masę. Ser, serek mascarpone, zblendowane borówki, cukier kryształ i waniliowy wrzucamy do miksera i wszystko krótko mieszamy (do połączenia składników). Następnie dodajemy po jednym jajku i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu do masy serowej przesiewamy mąkę, miksujemy i odstawiamy.

Na lekko wystudzony spód wylewamy masę serową. Następnie formę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (grzałka góra/dół).

Jeżeli góra sernika będzie ścięta to zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wyciągamy sernik z piekarnika i workiem cukierniczym z tylką lub szpatułką nakładamy na jego wierzch przygotowaną piankę z białek. Wkładamy z powrotem formę do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki i zostawiamy na min. 2-3 godziny aby sernik się zestalił.

Bezglutenowy sernik borówkowy na kakaowym spodzie z pianką

 

A poniżej kilka zdjęć z planu Bake Off Ale Ciacho kiedy przygotowałem bezglutenowy sernik brzoskwiniowy :)

Poniższe fotografie wykonała Anna Fijałkowska  – dzięki ;)

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

"Bake Off - Ale Ciacho" - Stanisław Romek (www.KuchenneWariacje.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *