- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Tiramisu to jeden z naszych ulubionych deserów. Jeżeli i Wy macie ochotę przygotować taki dla siebie lub Waszych przyjaciół to proponujemy naszą wersję bezglutenową tiramisu z delikatnymi biszkopcikami :)
Składniki na bezglutenowe tiramisu:
Biszkoptowe języczki:
– 105g białka jajka (3 jaja)
– 65g cukru kryształ
– 55g żółtka jaj (2-3 jajka)
– 20g cukru kryształ
– 50g mąki ryżowej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 15g skrobi z tapioki
– cukier puder
Krem:
– 400g serka mascarpone
– 50g cukru
– 100g żółtek (4 jajka L)
– 20g amaretto
Napar:
– 3 łyżeczki kawy
– 200 ml wody
Wierzch:
– 10g kakao
Składniki na 6 pucharków
Zaczynamy od przygotowania kocich języczków. Żółtka ucieramy z cukrem (20g) na jasną i puszystą masę. Białka z cukrem (65g) ubijamy na sztywną pianę. Następnie łączymy delikatnie żółtka z białkami. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.
Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy języczki (ok. 8-10 cm) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny wyjść dwie blaszki). Na koniec wyciśnięte języczki posypujemy przez sitko cukrem pudrem. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy ok. 12-14 minut aż języczki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Krem. Serek mascarpone rozcieramy mikserem i odstawiamy. Do żaroodpornej miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy amaretto. Następnie miseczkę stawiamy na garnku z gotującą wodą (miseczka nie powinna dotykać wody) i ubijamy żółtka na gęsty krem. Następnie do mascarpone dodajemy stopniowo masę jajeczną i delikatnie mieszamy aż do połączenia całości.
Składanie deseru. Zaparzamy kawę. Następnie języczki namaczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Na nie wyciskamy z rękawa cukierniczego krem i układamy drugą warstwę namoczonych języczków. Następnie wyciskamy druga warstwa kremu i wkładamy do lodówki na ok. 6 godzin aby się całość zestaliła. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao i dekorujemy kocim języczkiem.
A poniżej kilka zdjęć z planu Bake Off Ale Ciacho kiedy to robiłem tiramisu :)
Poniższe fotografie wykonała Anna Fijałkowska – dzięki ;)
Witaj, obserwuję Twój blog już od dłuższego czasu, uwielbiam nie tylko Twoje słodkości ale i np. zupę gołąbkową Twojej żony :-) Sama jestem blogerką i niedługo chciałabym
wystartować z nowym projektem, powiązanym również częściowo z moim
blogiem. Szczegółami chętnie się podzielę za 2-3 miesiące. Dlatego mam
ogromną prośbę: czy zdradzisz mi jaki jest Twój ulubiony kolor i czy
dominuje on w Twojej kuchni oraz jaki jest Twój ulubiony kształt?
Oczywiście jeżeli Twoi czytelnicy mają ochotę podzielić się taką
informacją, chętnie poczytam :-) pozdrawiam Justyna Pielech
Cieszę się że nasz blog Ci się podoba :)
Kolor: czarny i czerwony, ale żaden z nich nie dominuje w mojej kuchni – no chyba że coś spalę ;)
Kształt: okrągły – jak mój brzuch ;)