- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Zawsze uwielbialiśmy delicje ale po przejściu na dietę bezglutenową musieliśmy o nich zapomnieć – na rok ;) W końcu przyszedł i czas na te ciasteczka aby je przygotować w wersji bezglutenowej :) I tak o to mamy dzisiaj dla Was bezglutenowe pomarańczowe delicje, które możecie bez problemu przygotować w domowym zaciszu :)
Składniki na delicje:
Składniki na biszkopciki:
– 2 jajka
– 65g cukru kryształ
– 50g mąki ryżowej
– 25g skrobi z tapioki
Składniki na galaretkę:
– 450 g pomarańczy (200 ml soku)
– 15g cukru
– 7 g żelatyny
– 15 ml wody
Składniki na polewę:
– 200 g czekolady deserowej
– 25 g masła
Składniki na 20 ciasteczek.
Zaczynamy od przygotowania galaretki pomarańczowej. Żelatynę zalewamy zimną woda i na chwilę odstawiamy do napęcznienia. Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy cukier i podgrzewamy aby cukier się rozpuścił. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie łączymy z sokiem z pomarańczy. Tak przygotowaną galaretkę wlewamy do formy o wymiarach 22cm x 22cm (galaretka winna mieć ok. 4 milimetrów) wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki do stężenia (ok. 2 godz.).
Teraz zabieramy się za biszkopciki. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po trochę cukru i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę i skrobię przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy szpatułką do momentu połączenia wszystkich składników, a następnie przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okręci ok. 5 cm. i wysokości 1 cm.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 13-14 minut aż biszkopciki się zrumienią. Po upieczeniu zostawiamy biszkopciki do wystudzenia.
Kiedy biszkopty będą wystudzone, a galaretka nam stężeje to zabieramy się za polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Trzeba uważać żeby czekolada nam nie zastygła.
Galaretkę wyciągamy z formy i za pomocą ringa wycinamy kółeczka mniejsze od biszkopcików. Na każdy biszkopcik (strona płaska) układamy wyciętą galaretkę.
Na wierzch za pomocą łyżeczki nakładamy cienką warstwę czekolady i zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.
Smacznego :)
Pysznie! Uwielbiam te ciacha, chętnie wypróbuję ;) :)
my też :)
Śmiało, proste i bez zbędnych chemicznych dodatków ;)
Czym zastąpić skrobię z tapioki ?
np. ziemniaczaną
ojejciu <3 chcę je !
A masło czym zastąpić? Klarowanym czy olejem kokosowym?
można olejem kokosowym
ale smakowitości
O nieeee, mnie dzisiaj zewsząd takie pyszne rzeczy atakują! Chyba w weekend majowy zrobię takie cuda!