- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Gofry zawsze kojarzyły się nam z deptakami w nadmorskich miejscowościach. Może to przez fakt, że ile razy jesteśmy nad naszym polskim morzem to zawsze serwujemy je sobie z bitą śmietaną i owocami. Teraz to się zmieniło ze względu na dietę bezglutenową ale to nie powód aby nie przygotować ich w domowych warunkach :) Co prawda nie mamy gofrownicy niemniej to nie przeszkoda żeby nie zrobić tych smacznych prostokątów w piekarniku :) Tak więc dzisiaj mamy dla Was propozycję gofrów z bitą śmietaną, truskawkami i orzechami włoskimi :)
Składniki na gofry:
– 70 g mąki ryżowej
– 40 g mąki gryczanej
– 60 ml mleka
– 55 ml wody gazowanej
– 1 jajko L
– 15 g masła
– 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na dekorację:
– 200 ml śmietanki 36%
– 20 g cukru pudru
– 4 truskawki
– 2 orzechy włoskie
Składniki na 3 gofry.
Forma silikonowa do gofrów (4 gofry wielkości 13cm x 9cm).
Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Żółtko lekko ucieramy z cukrem i przestudzonym masłem na jednolitą masę. Obie mąki wrzucamy do garnka, dodajemy proszek do pieczenia, wodę, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy żółtko z dodatkami i mieszamy. Na koniec ubijamy białko na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy mącznej i mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do foremek na gofry i wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem do 180 stopni i pieczemy ok. 15-17 minut aż gofry się zarumienią.
Kiedy gofry lekko przestygną zabieramy się za bitą śmietanę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na gofry wyciskamy za pomocą worka i tylki śmietanę, na wierzch dajemy truskawki pokrojone w kosteczkę i posypujemy startymi orzechami.
Smacznego :)
Ja mam w kuchni gofrownicę profi także w niej je zrobię, bo podoba mi się Pana przepis, ale może kiedyś i w piekarniku je upiekę, tylko nie mam odpowiednik foremek. Moje dzieci i mąż to uwielbiają słodkie desery, a ja coraz szukam w internecie jakiś nowych inspiracji. I akurat pana gofry mnie zainspirowały w dodatku są zdrowsze.
Bardzo mnie cieszy, że przepis się podoba :) Proszę próbować i cieszyć się smakiem :)