- Targi Gluten Free Expo - Czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - Grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - Listopad 27, 2017
Dzisiaj Dzień Czekolady więc nasza propozycja będzie idealna dla wielbicieli tej słodkiej przyjemności :) Dodatkowo jest to ciasto bez mąki więc również osoby na diecie bezglutenowej będą mogły osłodzić sobie życie :) Dużo czekolady, pomarańcza i orzechy – pyszne połączenie :)
Składniki:
– 30ml mleka
– 200g gorzkiej czekolady 70%
– 180g cukru trzcinowego
– 30g kakao
– 60ml gorącej wody
– 160g masła
– 80g orzechów laskowych
– 50g orzechów włoskich
– 4 jajka
– 1 pomarańcza
– cukier puder do posypania
Forma o średnicy 25 cm.
Zaczynamy od pomarańczy, którą musimy sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Z wyciśniętego soku odlewamy 30 ml, który później wlejemy do ciasta – resztę możemy wypić ;) Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a kakao wsypujemy do gorącej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy czekolada się rozpuści wlewamy do niej mleko, kakao i wszystko razem łączymy. W międzyczasie topimy w rondelku masło i dodajemy do naszej masy czekoladowej i mieszamy. Teraz dodajemy cukier, posiekane drobno orzechy włoskie oraz 60g posiekanych orzechów laskowych (20g zostanie do dekoracji), a także żółtka jaj (białka zostawiamy do ubicia) i wszystko razem miksujemy. Kiedy składniki się połączą dodajemy sok z pomarańczy i startą skórkę jeszcze chwilę miksując. Masę czekoladową odstawiamy i bierzemy się za ubicie białek na sztywno jednocześnie włączając piekarnik aby się nagrzał (temperatura 180 stopni bez termoobiegu). Kiedy białka są już ubite to dodajemy je do naszej masy czekoladowej i delikatnie mieszamy aby się wszystko połączyło.
Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez ok 50 minut. Kiedy ciasto się upiecze zostawiamy do wystudzenia , a następnie dekorujemy je posiekanymi orzechami laskowymi i cukrem pudrem :)
Dwie uwagi:
– ciasto ma konsystencję brownie
– w czasie pieczenia ciasto urośnie, ale kiedy będzie stygnąć to niestety opadnie więc nie przejmujcie się tym faktem :)
Smacznego czekoladowego :)
Mmm, wyborne połaczenie smaków :)