- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Sezon truskawkowy w pełni więc warto go wykorzystać zanim pozostaną w sklepach czy na bazarach truskawki, które prędzej przypominają trociny niż mogą dorównać smakiem naszym polskim owocom :) Dużo truskawek, bezglutenowy biszkopt i śmietana – z tego połączenia może być tylko pyszne bezglutenowe ciasto z truskawkami :)
Składniki na biszkoptowe ciasto truskawkowe:
Biszkopt:
– 60g cukru kryształ
– 40g mąki kukurydzianej
– 20g mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 1/2 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– sok z połowy cytryny + 20ml przegotowanej wody
Żelka truskawkowa:
– 400g truskawek
– 150 ml wody
– 1 galaretka truskawkowa
Masa śmietankowa:
– 300g śmietanki tortowej 36%
– 150g serka mascarpone
– 100g truskawek do śmietanki + 50g do dekoracji
– 2 łyżki cukru pudru
Składniki na formę o średnicy 20cm
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier aż białka będą sztywne i lśniące. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku i jeszcze moment miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników na jednolitą masę.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelka truskawkowa:
Truskawki miksujemy w blenderze. Galaretkę zalewamy przegotowaną gorącą wodą i mieszamy aż się rozpuści. Przestudzoną galaretkę (nie ściętą) mieszamy z truskawkami i zostawiamy aby lekko stężała. Półpłynną wylewamy na biszkopt (biszkopt wcześniej nasączamy wodą z cytryną), wstawiamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia żelki.
Masa śmietanowa:
Kiedy żelka się zetnie przygotowujemy masę śmietanową. Najpierw miksujemy truskawki. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy serek mascarpone, zmiksowane truskawki oraz cukier i wszytko razem mieszamy. Gotową masę wykładamy na zastygniętą żelkę. Resztę truskawek kroimy na drobne kawałeczki i ozdabiamy ciasto. Po nałożeniu truskawek całość wkładamy do lodówki (na ok. godzinkę) i zostawiamy do scalenia – choć równie dobrze można zjeść kawałeczek od razu jeżeli nie będziecie się mogli powstrzymać :)
Smacznego :)
Najlepszy przepis nq biszjopt bezglutenowy. Zawsze sie udaje, jest smaczny i pulchny. Zrobilam tort na bazie biszkoptów bezgkutenowych i goscie nie mogli uwierzyc ze nie ma tam ani grama maki pszennej. Dzieki za przepis. Pozdrawiam
Miło nam to słyszeć :) Nasi goście też nie zauważają różnicy :)