Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

słodki facet

słodki facet

Słodka część Kuchennych Wariacji ;) Uczestnik 2 edycji programu „Bake Off – Ale Ciacho”! Miłośnik wszelkich wypieków, deserów, czekolady, salsy kubańskiej i latynoskiej muzyki :)
słodki facet

Latest posts by słodki facet (see all)

Z racji tego, że drzewa obrodziły owocami i żal by było tego faktu nie wykorzystać to mamy dla Was kolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem jest to puszyste migdałowe ciasto z czereśniami z naszego ogródka, albo raczej z ogródka naszej mamy :) Niestety było ich mało w tym roku więc szaleństw nie będzie, ale przecież targi są pełne owoców więc jest szansa, że jeszcze coś z tych czerwonych kuleczek w tym roku zrobimy ;)

Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

Składniki na ciasto migdałowe z czereśniami:

– 150g czereśni
– 90g mielonych migdałów
– 30g mąki ziemniaczanej
– 75g drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania

Forma do pieczenia 20cm.

Zanim zabierzemy się za przygotowanie ciasta najpierw musimy umyć i wydrylować czereśnie. Możemy to zrobić za pomocą drylownicy lub wydrążyć pestki nożykiem choć nie da się ukryć że w tym zabiegu ręce wyglądają jakbyśmy w rzeźni pracowali, a nie przygotowywali ciasto z owocami ;)

Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

Po pozbawieniu czereśni pestek zabieramy się za ciasto jednocześnie nagrzewając piekarnik do 175 stopni (grzałka góra/dół bez termoobiegu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka odkładamy natomiast żółtka ucieramy razem z cukrem aż do momentu kiedy masa jajeczno-cukrowa będzie puszysta i jasna. Następnie do masy wsypujemy zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.

Jeżeli nie macie mielonych migdałów to można zmielić całe w blenderze – najlepiej razem z mąką aby jak najmniej zbiły się mielone migdały przez wydzielający się z nich tłuszcz podczas mielenia.

Po wymieszaniu masy ubijamy białka na sztywno. Następnie w dwóch/trzech porcjach dodajemy je do migdałowej masy i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Sama masa migdałowa będzie gęsta ale po dodaniu białek powinna się zdobić na tyle luźna że będzie się powoli wylewać z misy do formy. Na koniec dodajemy połowę czereśni i wszystko razem delikatnie mieszamy żeby białka nie opadły.

Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami
Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch wykładamy drugą połowę wydrylowanych czereśni. Jeżeli by czasem było ich za dużo to bez skrępowania można je spałaszować :)

Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto powinno mieś ok. 3 cm. wysokości. Gotowe ciasto wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem i dekorujemy całymi czereśniami :)

Smacznego :)

Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :) Więcej szczegółów o niej możesz znaleźć na stronie www.Sezonowo bezglutenowo.pl :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



3 thoughts on “Bezglutenowe ciasto migdałowe z czereśniami”

  1. Czy mielone migdały mozna zamienic na make słonecznikowa,kokosowa lub np.ryzowa, make ziemniaczana skrobia kukurydziana,a czeresnie np.jagodami. jesli tak,to ile ma ich być ? np.szklanka. Nie mam składników pod.w przepisie. Mam teraz takie produkty bezglutenowe:make ryzowa,kukurydziana,proszek do pieczenia,jogurty naturalne,olej ryżowy. Z owoców mam miske jagód dzisiaj zbieranych w lesie, truskawki i czereśnie. Poproszę o jakis przepis na proste ucierane ciasto bezglutenowe,bezcukrowe – z mala ilością zamiennika typu ksylitol,cukier kokosowy,miód… lub banany.Także bezlaktozowe – bez mleka krowiego,slodkiej śmietany i masła z owocami np.jagodami ,pieczone najlepiej
    W keksowce 20 lub 26cm,bo takie akurat mam. Najlepiej,żeby było to
    najprostsze ciasto ucierane typu – wrzuć wszystkie składniki,przelej do formy np.keksowki i upiecz. Takie ciasto bedzie mógł zrobić nawet moj mąż,który obiecał,że jeśli znajde jakis prosty przepis,to może mi upiec,bo ja ciagle nie mam czasu,zwłaszcza
    na czasochłonne przepisy.

    i do piekarnika.

    1. To o co pytasz to nic innego jak stworzenie całkiem nowego przepisu tak wiec jeżeli będziemy mieć chwilkę to oczywiście taki spróbujemy zrobić. Niestety wypieki bezglutenowe to nie takie hop i już bo muszą być dobrane odpowiednie proporcje aby zadziałało. Mąka kokosowa diametralnie inaczej chłonie wodę niż np. mąka kukurydziana więc nie da się tak pstryk i zamieniamy jedno na drugie ;) Składniki na to ciasto – migdałowe z czereśniami – były odpowiednio dobrane i testowane aby wyszło jak należy. Możemy zamienić owoce na inne ale już mąki od tak niestety nie. Można mąkę ziemniaczaną wymienić na np. na tapiokę i tu będzie ok, ale – jak już wcześniej wspomniałem – taka wymiana nie zadziała w przypadku np. mąki kokosowej i migdałowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *