Dzisiaj mamy dla Was kolejne proste bezglutenowe ciasto :) Wykonacie je w maksymalnie 45 minut już z pieczeniem, a lekki słodki i kwaśny od śliwek smak na pewno przypadnie do gustu nie tylko Wam ale też i tym, których poczęstujecie :) To bezglutenowe cynamonowe ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką :)
Składniki na bezglutenowe cynamonowe ciasto ze śliwkami:
– 90g mąki ryżowej
– 30g mąki ziemniaczanej
– 20g mąki z tapioki
– 100g cukru
– 4 jajka
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 350g śliwek
– 15g mielonych orzechów włoskich
– 15g cukru
– 20g mąki ryżowej
– 15g masła
Składniki na okrągłą formę 24 cm
Zaczynamy od śliwek. Myjemy, kroimy na połówki, wyciągamy pestki i odstawiamy. Następny krok to kruszonka. Rozpuszczamy w rondelku masło. W miseczce mieszamy razem cukier, mąkę oraz orzechy. Mieszankę zalewamy roztopionym masłem i mieszamy do połączenia – powinny się zrobić takie grudki. Odstawiamy na bok i bierzemy się za ciasto :)
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy przesiane mąki, cynamon, proszek do pieczenia i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą – zrobi się gęsta masa. Odkładamy i w osobnej miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubiciu w dwóch/trzech partiach dodajemy je do masy z żółtek i mąki – delikatnie mieszamy aż białka połączą się z masą.
Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na ciasto wykładamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu) przez 30 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy :) Oczywiście można od razu zabrać się za pałaszowanie ale trzeba uważać na gorące śliwki :)
świetne połaczenie składników. ciasto prezentuje się pysznie!
Proste, szybkie i faktycznie pyszne :)
Ale zapachniało jesienią:)
Pachnieć może jak najbardziej byleby jeszcze jednak lato zostało :)
Nadają się mrozone śliwki?
Tak, ale najpierw je trzeba rozmrozić na sitku
Witam! Czy mąka z tapioki jest konieczna? Czy można zastąpić inną mąką?
Można spróbować zastąpić mąką ziemniaczaną ;)
Świetne ciasto, dziękuję za ten przepis :D Jest puszyste i bardzo smaczne. Dałam 1/3 porcji słodzidła (ksylitol), zamiast mąki z tapioki skrobię ziemniaczaną – jest idealnie. Robiłam już bezglutegnowe ciasta ze śliwkami, ale były ciężkie i tłuste, tutaj jest zupełnie inaczej. Na pewno spróbuję również z jabłkami :)
Super, że nasze ciasto przypadło do gustu :) Staramy się aby nasze ciasta były smaczne i przypominały te glutenowe :)