- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj kolejna słodka bezglutenowa propozycja z naszej strony. To klasyk wykonany z mąk bezglutenowych czyli wuzetka :) Mamy nadzieję, że Ci którzy ją upieką nie będą zawiedzeni ciesząc się jej smakiem :)
Składniki na wuzetkę:
Ciasto:
– 4 jajka
– 90g mąki kukurydzianej
– 25 mąki ziemniaczanej
– 25g kakao
– 120g cukru kryształ
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Masa:
– 500ml śmietanki tortowej 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 15g żelatyny
– 3 łyżki wody
– 75g powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
– 50ml rumu
Polewa czekoladowa:
– 100g czekolady gorzkiej
– 50g czekolady mlecznej
– 110ml śmietanki 36%
Składniki na formę o średnicy 20 cm
Zaczynamy od wykonania ciasta. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier aż piana będzie gładka i lśniąca (3-4 minuty). Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia. Wyłączamy mikser i wsypujemy przesiane mąki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu grzałka góra dół) i pieczemy ok. 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie bierzemy się za masę. Żelatynę wsypujemy do szklanki/kubeczka i zalewamy zimną wodą aby napęczniała. Kiedy żelatyna napęcznieje wkładamy kubek do miseczki z gorącą wodą aby żelatyna się rozpuściła. W międzyczasie ubijamy wcześniej dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno. Kiedy jest już ubita dodajemy cukier. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy po trochu ubitej śmietany aby zahartować żelatynę – kilka łyżeczek aby schłodzić żelatynę (studząc ją stopniowo spowodujemy że nie zrobią się nam grudki – po wlaniu ciepłej żelatyny do zimnej śmietanki żelatyna od razu by się ścięła). Tak zahartowaną żelatynę powoli wlewamy do śmietanki jednocześnie cały czas powoli miksując aż do połączenia.
Teraz bierzemy upieczone i wystudzone ciasto i przecinamy na dwie równe części. Spód nasączamy połową rumu (drugą połową nasączamy górny blat ciasta) i smarujemy powidłami. Następnie wykładamy śmietanę i przykrywamy drugim nasączonym rumem blatem. Wkładamy do lodówki i zostawiamy do scalenia.
Na koniec przygotowujemy czekoladową polewę. Stawiamy śmietankę na gazie do momentu aż nie zacznie się gotować – ściągamy z gazu. Następnie wrzucamy do niej posiekane w drobne kawałki czekolady i mieszamy aż się rozpuszczą. Tak przygotowaną polewę wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki (równie dobrze możemy od razu pałaszować tak przygotowaną wuzetkę :)
Smacznego :)
Muszę to zrobić na nadchodzące święta. Wielki szacun za przepisy bezglutenowe bez gotowych mixów mącznych! :) Oby tak dalej <3
Dzięki wielkie :) Zachęcamy do zrobienia – wyszła pyszna :)
Mam pytanie – czy można spróbować w taki sam sposób ubijać i hartowac oraz mieszać z żelatyną stałą i schłodzoną część mleka kokosowego czy to raczej nie wyjdzie?
Tak można, tylko mleczko kokosowe powinno być z dużą zawartością tłuszczu (najlepiej powyżej 80%)
Przepis mam od dawna, ale dopiero wczoraj zrobiłam. Ciasto pyszne, zniknęło w 5 min i zjedliby jeszcze gdyby było 😀
Super że ciasto smakowało :) Nie pozostaje nic innego jak zrobić kolejne :)