Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Nie ma to jak obdarowywanie bliskich upominkami – zwłaszcza tymi słodkimi :) Dzięki temu możemy pokazać jak ów osoby są ważne w naszym życiu i jak to życie jest słodkie razem z nimi. Robimy to w dniu urodzin, imienin czy też rocznicy, ale to nie wszystkie okazje gdzie możemy sprawić bliskiej osobie naszą słodką niespodzianką gdyż jeszcze jest taka okazja jak Światowy Dzień Pieczenia, dzięki której możemy coś upichcić i tej bliskiej osobie podarować trochę słodyczy :) My z tej okazji upiekliśmy pyszną bezglutenową tartę na kruchym spodzie z rabarbarową frużeliną, kremem śmietanowym, świeżymi truskawkami i listkami mięty dla naszej przyjaciółki Kasi, która wiele razy nas wspierała i dodawała otuchy kiedy coś nie szło po naszej myśli. Ten słodki upominek jest idealnym podziękowaniem dla niej i jej bezinteresownej bliskości.

Aby w tym dniu nie było żadnych niespodzianek, które mogłyby utrudnić wykonanie naszego wypieku, razem z kostką do pieczenia Kasia przygotowaliśmy niniejszy przepis krok po kroku :) Mamy nadzieję, że tą prostą aczkolwiek pyszną propozycją osłodzicie Waszą bliską osobę :)

Składniki na tartę:

Ciasto kruche:

– 150g kostki do pieczenia Kasia
– 100g mąki ziemniaczanej
– 100g mąki ryżowej
– 70g mąki kukurydzianej
– 20g kakao
– 90g cukru pudru
– 1 żółtko

Frużelina rabarbarowa:
– 400g rabarbaru
– 80g cukru
– 20g mąki ziemniaczanej
– 50ml wody

Masa śmietanowa:
– 250g śmietanki 36%
– 250g serka mascarpone
– 20g cukru pudru z prawdziwą wanilią

Góra tarty:
– 300g świeżych truskawek
– kilka listków świeżej mięty
– 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
– 100 ml wody

Forma do tarty o średnicy 25cm.

Wykonanie:

1. Zaczynamy przygotowanie tarty od ciasta kruchego. Przesiewamy mąkę razem z cukrem. Następnie dodajemy zimną kostkę do pieczenia Kasia i siekamy nożem. Na koniec dodajemy żółtko i wszystko razem zagniatamy do połączenia składników.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wyklejamy formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy suszonym grochem aby się nam spód tarty nie podniósł.

Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra/dół) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

2. Frużelina rabarbarowa. Kolejnym elementem tarty jest frużelina rabarbarowa. Rabarbar kroimy na ok. 2 cm kawałki i razem z cukrem wrzucamy do rondelka z wodą.

Dusimy aż zmięknie. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę dusimy aż konfitura lekko zgęstnieje. Gotową frużelinę przekładamy na upieczone ciasto i zostawiamy do wystudzenia.

3. Kiedy ciasto i frużelina są zimne przygotowujemy masę śmietanową. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone oraz cukier i jeszcze kilka sekund miksujemy. 2/3 masy rozsmarowujemy na frużelinę rabarbarową, a pozostałą część masy śmietanowej przekładamy do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wyciskamy ją na obrzeżach.

4. Wierzch tarty. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie śmietanowej w rozetkę. Każdą warstwę smarujemy pędzelkiem namaczanym w galaretce i układamy kolejną warstwę aż do samego środka.

Gotową tartę wkłady do lodówki na dwie godziny aby się wszystko związało :)

Tak przygotowaną tartą możemy obdarować nam bliską osobę i razem z nią oddać się słodkiej rozpuście :)

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



8 thoughts on “Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami”

  1. O mamo, jakie to piękne! Uwielbiam truskawki. Sezon sie już zaczyna także zacznę eksperymentwać i dorzucać je do wszystkiego. Dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *