Babka makowa

słodki facet

Dziś zapraszamy Was na babkę piaskowo-makową. Smaczna i wilgotna babka która na pewno Wam posmakuje :)

DSC_1847x

Składniki:
– 125 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 250 g cukru
– 250 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki mleka
– 135 g suchego maku
– 2 łyżki soku z cytryny
– masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Dekoracja:
– lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny
– cytrynowa skórka kandyzowana

DSC_1839x

Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.

Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny aby dało się go wylać na naszą babkę. Na koniec dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny.

Smacznego :)

DSC_1855x

 

Jeżli masz ochotę na zestaw pysznych bezglutenowych świątecznych


E-book: Bezglutenowe potrawy świąteczne” width=
 



2 thoughts on “Babka makowa”

  1. bardzo fajny przepis a i wygląda pysznie :)

    1. Dziękujemy :) Babka bardzo smaczna i nie jest sucha – polecamy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *