- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dziś zapraszamy Was na babkę piaskowo-makową. Smaczna i wilgotna babka która na pewno Wam posmakuje :)
Składniki:
– 125 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 250 g cukru
– 250 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki mleka
– 135 g suchego maku
– 2 łyżki soku z cytryny
– masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Dekoracja:
– lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny
– cytrynowa skórka kandyzowana
Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny aby dało się go wylać na naszą babkę. Na koniec dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny.
Smacznego :)
bardzo fajny przepis a i wygląda pysznie :)
Dziękujemy :) Babka bardzo smaczna i nie jest sucha – polecamy :)