- Targi Gluten Free Expo - czerwiec 19, 2018
- Gryczanka z kapustą i grzybami czyli inna odsłona łazanek - grudzień 15, 2017
- Bezglutenowe tiramisu z malinami - listopad 27, 2017
Dzisiaj mamy dla was kolejna fotorelację, którą zrobiliśmy w zeszłym tygodniu podczas degustacji win włoskich, a która odbyła się w Vintage Restauracja & Winiarnia.
Na degustację zaprosili nas właściciele winiarni i nie ukrywamy, że był to bardzo miło spędzony czas, we włoskich klimatach stworzonych nie tylko dzięki winom ale także obecności dwójki włochów tj. Amadeo Furlana i jego uroczej żony Moniki. Dyskusje i opowieści o winach, które produkują Amadeo i Monika, a o których opowiadali z wielką pasją, przeplatały się z serwowanymi potrawami i rozmowami zebranych gości, którzy zajęli wszystkie dostępne miejsca. W sumie to nie ma się co dziwić bo kto by chciał przepuścić okazję rozmowy z włoskimi winiarzami, posłuchać o produkcji wina czy tez rozkoszować się pysznymi daniami. Amadeo opowiadał nam jak długo żyją poszczególne winorośle, jaki proces fermentacji przechodzi każde wino, jak długo ten proces trwa i w jakiej temperaturze musi się odbywać, że przed każdym zbiorem winogron próbuje owoców i podejmuje decyzję czy są one już odpowiednio dobre do produkcji danego wina czy to jeszcze nie ich czas.
Rozmowy rozmowami ale przecież nie tylko na rozmowy przyszli goście degustacji więc już piszemy czego mogli tego wieczorka zjeść i się napić :)
1. Prosecco Frizzate – świeże, białe wino musujące pochodzące ze szczepu glera. Wino podano z koreczkiem jabłkowo-truskawkowym.
2. Prosecco Spumante – białe wino o delikatnym smaku kwiatowy. Wino zdegustowaliśmy z rulonikami z mango z nadzieniem twarożkowym, a do tego vol-au-vent z musem truskawkowym.
3. Pinot Grigio – białe spokojne wino, pełne aromatów podane z roszponką ze świeżymi kwiatami storczyka i figą. Wino to doskonale łączy się też z serami jednak tylko łagodnymi.
4. Manzoni Bianco – ulubione wino rodziny Furlan podane z tradycyjną potrawą z małych wiosek z Włoch czyli z białymi szparagami i jajkiem sadzonym. Szparagi są produktem regionalnym Włoch które zbiera się w maju i urządza się festyny dedykowane białym szparagom. Wino to idealnie pasuje do owoców morza.
5. Merlot – czerwone wino robione z bardzo dojrzałych owoców, które potrzebują dużo słońca, dlatego też często obrywa się liście aby dostarczyć owocom dużo słońca. Do tego wina podano carpaccio z ozorków wołowych. Ozorki dobre jednak pomimo rzodkiewki brakowało nam w nich ostrości/pikanterii. Przy tym winie nawiązała się dyskusja na temat zapomnianych smaków podrobów.
6. Cabernet – czerwone wino zaserwowane z policzkami wołowymi duszonymi w winie.Nie ukrywamy że pierwszy raz jedliśmy policzki wołowe i ku naszemu zaskoczeniu okazały się fenomenalne. Rozpływały się w ustach i idealnie pasowały do zaserwowanego wina :)
7. Sanve – tego wina nie mogło zabraknąć na tym spotkaniu gdyż jest to ulubione wino Moniki Furlan :) Wino to nie jest robione każdego roku ponieważ wymaga ono idealnych warunków klimatycznych, które nie zawsze są sprzyjające. Wino powstaje z suszonych winogron, które są suszone przez Amadeo bezpośrednio na krzakach z powodu braku odpowiedniego pomieszczenia. Należy również dodać, że od zbiorów wino jest wprowadzone do sprzedaży po 2 latach.
8. Ostatnim winem tego wieczoru było Proseco Spumante Treviso. Wino to produkowane jest na nizinach z dojrzałych owoców. Do wina została podana sałatka owocowa ze świeżych owoców i z bitą śmietaną.
To nasza kolejna degustacja win i kolejny udany wieczór. Jeżeli również chcielibyście spróbować serwowanych podczas degustacji win to zapraszamy do sklepu Vintage, w którym czekają na Was nie tylko włoskie wina z Francji, Niemiec, Austrii i innych zakątków świata – także z Polski. Dodamy jeszcze tylko tyle, że są to wina autorskiej selekcji Vintage więc jakość gwarantowana :)