Fotoreportaż: “ŁĄCZY NAS PASJA” – DEGUSTACJA FURLAN 2014

słodki facet
Latest posts by słodki facet (see all)

Dzisiaj mamy dla was kolejna fotorelację, którą zrobiliśmy w zeszłym tygodniu podczas degustacji win włoskich, a która odbyła się w Vintage Restauracja & Winiarnia.

000

Na degustację zaprosili nas właściciele winiarni i nie ukrywamy, że był to bardzo miło spędzony czas, we włoskich klimatach stworzonych nie tylko dzięki winom ale także obecności dwójki włochów tj. Amadeo Furlana i jego uroczej żony Moniki. Dyskusje i opowieści o winach, które produkują Amadeo i Monika, a o których opowiadali z wielką pasją, przeplatały się z serwowanymi potrawami i rozmowami zebranych gości, którzy zajęli wszystkie dostępne miejsca. W sumie to nie ma się co dziwić bo kto by chciał przepuścić okazję rozmowy z włoskimi winiarzami, posłuchać o produkcji wina czy tez rozkoszować się pysznymi daniami. Amadeo opowiadał nam jak długo żyją poszczególne winorośle, jaki proces fermentacji przechodzi każde wino, jak długo ten proces trwa i w jakiej temperaturze musi się odbywać, że przed każdym zbiorem winogron próbuje owoców i podejmuje decyzję czy są one już odpowiednio dobre do produkcji danego wina czy to jeszcze nie ich czas.

Rozmowy rozmowami ale przecież nie tylko na rozmowy przyszli goście degustacji więc już piszemy czego mogli tego wieczorka zjeść i się napić :)

1. Prosecco Frizzate – świeże, białe wino musujące pochodzące ze szczepu glera. Wino podano z koreczkiem jabłkowo-truskawkowym.

2. Prosecco Spumante  – białe wino o delikatnym smaku kwiatowy. Wino zdegustowaliśmy z rulonikami z mango z nadzieniem twarożkowym, a do tego vol-au-vent z musem truskawkowym.

3. Pinot Grigio – białe spokojne wino, pełne aromatów podane z roszponką ze świeżymi kwiatami storczyka i figą. Wino to doskonale łączy się też z serami jednak tylko łagodnymi.

4. Manzoni Bianco – ulubione wino rodziny Furlan podane z tradycyjną potrawą z małych wiosek z Włoch czyli z białymi szparagami i jajkiem sadzonym. Szparagi są produktem regionalnym Włoch które zbiera się w maju i urządza się festyny dedykowane białym szparagom. Wino to idealnie pasuje do owoców morza.

5. Merlot – czerwone wino robione z bardzo dojrzałych owoców, które potrzebują dużo słońca, dlatego też często obrywa się liście aby dostarczyć owocom dużo słońca. Do tego wina podano carpaccio z ozorków wołowych. Ozorki dobre jednak pomimo rzodkiewki brakowało nam w nich ostrości/pikanterii. Przy tym winie nawiązała się dyskusja na temat zapomnianych smaków podrobów.

6. Cabernet – czerwone wino zaserwowane z policzkami wołowymi duszonymi w winie.Nie ukrywamy że pierwszy raz jedliśmy policzki wołowe i ku naszemu zaskoczeniu okazały się fenomenalne. Rozpływały się w ustach i idealnie pasowały do zaserwowanego wina :)

7. Sanve – tego wina nie mogło zabraknąć na tym spotkaniu gdyż jest to ulubione wino Moniki Furlan :) Wino to nie jest robione każdego roku ponieważ wymaga ono idealnych warunków klimatycznych, które nie zawsze są sprzyjające. Wino powstaje z suszonych winogron, które są suszone przez Amadeo bezpośrednio na krzakach z powodu braku odpowiedniego pomieszczenia. Należy również dodać, że od zbiorów wino jest wprowadzone do sprzedaży po 2 latach.

8. Ostatnim winem tego wieczoru było Proseco Spumante Treviso. Wino to produkowane jest na nizinach z dojrzałych owoców. Do wina została podana sałatka owocowa ze świeżych owoców i z bitą śmietaną.

To nasza kolejna degustacja win i kolejny udany wieczór. Jeżeli również chcielibyście spróbować serwowanych podczas degustacji win to zapraszamy do sklepu Vintage, w którym czekają na Was nie tylko włoskie wina z Francji, Niemiec, Austrii i innych zakątków świata – także z Polski. Dodamy jeszcze tylko tyle, że są to wina autorskiej selekcji Vintage więc jakość gwarantowana :)

001 002 002a 003 004 005 006 007 008 009 010 011 012 013 014 015 016 017 018 019 020 022 023 024 025 026 027 028 029 030 031 032 033 034 035 036 037 038 039 040 041 042 043 044 045 046 047 048 049 050 051 052 053 054  056 057 058 059 060 061  063 064 065 067 068   071 072 073 074

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *