Zapiekanka pieczarkowa z kaszy perłowej z mielonym mięsem i kukurydzą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Zapraszamy na zapiekankę pieczarkową z kaszy perłowej z mielonym mięsem i kukurydzą, na którą przepis pochodzi z książki „Kipi kasza” Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza.

Zapiekanka z kaszy

Składniki na zapiekankę pieczarkową z kaszy perłowej

– 2 i 1/2 szklanki kaszy perłowej ugotowanej na sypko (ok. 1 szklanka surowej kaszy)
– 250 g pieczarek
– 400 g mielonej wieprzowiny z szynki
– 200 g sera żółtego
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju
– 1 puszka kukurydzy
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz

Składniki na 4 porcje

Zapiekanka z kaszy

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę ok 4 minut. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy 5 minut. Na koniec dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut aż mięso się zarumieni.

W międzyczasie gotujemy kaszę perłową na sypko. Jak ugotować kaszę? Kaszę przelewamy ciepłą wodę i odsączamy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody z łyżką masła. Dodajemy pół łyżeczki soli i wsypujemy kaszę i mieszamy. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.

Mięso, kaszę i odcedzoną kukurydzę mieszamy razem i jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy.

Zapiekanka z kaszy

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy naszą masę z kaszy i mięsa. Całość posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy folią aluminiową. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut ustawiając opiekanie od góry.

Smacznego :)

Zapiekanka z kaszy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.