Wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą

Magda

Magda

Wytrawna część Kuchennych Wariacji ;) Specjalistka od dań makaronowych :) Kiedy nie bloguje to tańcuje podobnie jak jej słodka połówka w rytmach salsy czy bachaty :)
Magda

Latest posts by Magda (see all)

Zazwyczaj większość z nas jada spaghetti w wersji z mięsem mielonym. My mamy alternatywę dla tych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść coś innego. Zapraszamy na wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą :)

Wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą - Kuchenne Wariacje

 

Składniki na spaghetti:

– 150 g bezglutenowego makaronu spaghetti kukurydziano-ryżowego
– 80 g brązowej soczewicy
– 250 g pieczarek
– 1 marchewka
– 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła lub oliwy
– natka pietruszki
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– szczypta chili
– sól
– pieprz

Składniki dla 2-3 osób.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Po chwili dodajemy selera naciowego oraz marchewkę pokrojone w drobną kostkę. Pieczarki również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do reszty warzyw, przyprawiamy i dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dusimy do miękkości.

W między czasie gotujemy soczewicę w lekko osolonej wodzie oraz osobno makaron.

Kiedy warzywa mamy gotowe to dodajemy do nich ugotowaną soczewicę i mieszamy. Warzywa mieszamy z makaronem i podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą - Kuchenne Wariacje

Zapisz

6 thoughts on “Wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.